Gilbert Tribo (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, anser inte att målet är realistiskt. Foto: Region Skåne och TT

Orealistiskt att hinna vaccinera alla menar Gilbert Tribo (L) – ”Inte en chans i världen vi klarar vaccinmålet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är först till hösten som alla skåningar kommer ha erbjudits vaccin mot covid-19. Det menar Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, som tycker att vaccinmålet måste omprövas.

Att alla vuxna svenskar ska ha blivit vaccinerade mot covid-19 till 30 juni är orealtiskt. Det tycker Region Skånes ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Gilbert Tribo (L), som flera gånger efterlyst en omprövning av vaccinmålet.

Det handlar om problem med leveranserna av vaccin, men också om pausad vaccinering och exportförbud.

– Om man tittar på hur prognoserna sett ut och den faktiska leveransen, så får vi inte ens 50 procent av det som blivit utlovat, säger Gilbert Tribo.

Det är först till hösten som skåningarna kan vara fullvaccinerade, tror han.

– Då kanske vi är fullvaccinerade i slutet av september och början av oktober. Vi måste våga tala om att det är så här det ser ut, säger han.

Omprövning av vaccinmål diskuteras

Enligt Gilbert Tribo finns det ”inte en chans i världen” att vi klarar vaccinmålet om det inte plötsligt väller in vaccindoser. Idag är ungefär en tiondel av skåningarna vaccinerade.

Han är kritisk till att vaccinsamordnaren och regeringen fortfarande håller fast vid målet om att alla svenskar ska ha blivit vaccinerade till sista juni.

Just nu pågår diskussioner mellan SKR (Sveriges kommuner och regioner) och regeringen om att ompröva vaccinmålet.

– Det är väldigt välkommet och på tiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer