Kriminalreportern Joakim Palmkvist menar att arbetsmetoderna är enda sättet att komma åt de kriminella nätverken. Foto: TT

”Operation rimfrost kan ge långsiktig effekt”

Publicerad

Operation rimfrost inleddes i november och har i Skåne lett till över 90 häktningar och hundratals vapenbeslag. Polisen har fått personalförstärkningar och i flera skånska städer har stora polisaktioner ägt rum. Men vad händer när operationen avslutas?

Polisen har under Rimfrost jobbat mer underrättelsebaserat och med tydligt fokus på kriminella nätvärk. Stora polisresurser har använts för att markera polisiär närvaro i vissa områden.

Den 15 juni avslutas operation Rimfrost. Joakim Palmkvist är kriminalreporter på Sydsvenskan, och tidigare på SVT:s Veckans brott, tror på arbetssättet även utan Rimfrost.

Slå mot kriminella nätverk

– Jag tror att den långsiktiga effekten, om man lyckas hålla kvar den polisiära närvaron, stärker det civila samhällets ryggrad. Möjligheterna är goda om man håller fast vid denna satsning och väljer att prioritera bort annan brottslighet. Då tror jag att det är enda sättet att komma åt de här nätverken. 

På riksnivå har antalet skjutningar ökat under Operation rimfrost, trots både stora satsningar mot gängvåldet och den pågående coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.