Vägledande dom om rätt till assistans vid sondmatning

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer en avgörande dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Det som prövats är ifall sondmatning ska ge rätt till personlig assistans.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Eliana Khudayda och hennes familj från Malmö, som har drivit en en lång process mot försäkringskassan. Försäkringskassan har gjort tolkningen att sondmatning är egenvård och inte ett grundläggande behov som ger rätt till assistans.

Flera barn som sondmatas har blivit av med rätten till personlig assistans.

Två domstolar, Förvaltningsrätten och Kammarrätten har gett Eliana Khudayda rätt men försäkringskassan har stått fast vid sin tolkning och överklagat ärendet till högsta instans för att få en vägledande dom.

”Domen är jätteviktigt”

Maria Persdotter som är förbundsordförande i RBU, rörelsehindrade barn och ungdomar, ser fram mot att få besked och tror att domen kommer att bli positiv för deras del.

-Domen är jätteviktig och vi har väntat på den sedan förra sommaren eftersom vi har många barn som får sin mat via en knapp på magen.

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande meddelas under fredagsförmiddagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.