Lina är en av 40 deltagare som ska bära sensorerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina ska bära halsbandet dygnet runt. Foto: Bernard Mikulic

Väktaren Lina är en mänsklig mätstation – undersöker luftkvaliten i Malmö

Publicerad

En ny undersökning ska kartlägga hälsofarliga ämnen i Malmöluften. 40 Malmöbor kommer under en vecka att bära ett halsband med tre provtagare. Halsbandet får bara tas av när man duschar och sover.

Lina Abed El Karim jobbar som väktare och hon anmälde sig för att bära ett halsband med tre provtagare under en veckas tid.

– Jag ville hjälpa till och samtidigt jobbar jag som väktare så jag är mycket ute. Jag har ju fått mycket frågor om vad det är och varför jag bär det, säger Lina Abed El Karim

40 personer deltar i mätningarna

Mätningarna sker på två fasta platser i Malmö: Dalaplan och på Rådhustaket. Men 40 slumpvis utvalda Malmöbor ska också bära dessa provtagare i ett band runt halsen.

Halsbanden mäter kvävedioxid, formaldehyd, bensen och 1,3-butadien. Dessa ämnen kan bland annat vara cancerframkallande och orsaka problem i luftvägarna. Halsbanden ska bäras hela tiden förutom vid dusch och sömn.

– Det är lite besvärligare att mäta så här men man får ett bättre värde för vad personer faktiskt andas in. Hela syftet är ju att spegla hur Malmöbor utsätts för luftföroreningar, säger Kristoffer Mattisson docent i miljömedicin Lunds universitet

Pågår i tio veckor

Totalt pågår mätningarna under tio veckor och hälften av deltagarna ska bära halsbandet i ytterligare en vecka och Lina är en av dem.

– Det känns bra. Det var inte jobbigt. Jag har vant mig. Den ser klumpig ut men den väger ju ingenting, säger Lina Abed El Karim

Deltagarna kommer att få reda på på vilka luftföroreningar de utsatts för och hela resultatet ska sen sammanställas i en rapport till Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.