Foto: TT

Kvinna i 60-årsåldern döms för anstiftan till våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern och en man i 20-årsåldern dömdes idag till fängelse för anstiftan till våldsamt upplopp i Malmö förra året. Ytterligare fem personer dömdes för våldsamt upplopp. SVT har tidigare intervjuat kvinnan som nu dömts: ”Var arg på polisen”.

Kvinnan döms till ett års fängelse och mannen till fängelse i sex månader. Ytterligare en man i 20-årsåldern stod åtalad för anstiftan till våldsamt upplopp, men friades.

Fyra personer som åtalats för våldsamt upplopp frikändes och fem personer fick ungdomstjänst eller villkorlig dom med samhällstjänst. Flera av de åtalade har nekat till brott.

Stor del av bevisningen i målet har bestått av filmmaterial från platsen. Där ses den dömda kvinnan med en fackla i handen och uppfattas av polisen vara den som ledde de andra.

Enligt domen är ”det är uppenbart att hennes agerande haft avgörande betydelse för utvecklingen av händelseförloppet”. Kvinnan har förnekat brott, men har erkänt att hon var på platsen.

SVT Nyheter Skåne intervjuade i september förra året den kvinna som nu åtalats och dömts för anstiftan till våldsamt upplopp.

Koranbränning ledde till upploppen

Upploppet inträffade helgen 28-29 augusti förra året. Bakgrunden var ett utspel från Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, som initierade en koranbränning i Malmö som sedan genomfördes och filmades i Rosengård.

Missnöje med manifestationen ledde till att en stor grupp människor samma kväll samlades kring Amiralsgatan, med omfattande skadegörelse som följd.

Flera personer har sedan tidigare dömts för delaktighet i upploppet.

Fler artiklar om upploppen finns att läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.