Våldtäktsdömd får skadestånd – åldern var fel

Uppdaterad
Publicerad

I hovrätten blev straffet fyra och ett halvt års fängelse för en gärningsman som tillsammans med sin bror begått två grova våldtäkter i Malmö. Men därefter har Högsta domstolen kommit fram till att han var under 18 år då brotten begicks. Nu får han 840 000 kronor i skadestånd.

2018 dömdes mannen för bland annat en uppmärksammad kidnappningsvåldtäkt mot en kvinna som spärrats in en källare i Malmö, med 4,5 års fängelse som påföljd. Men efter nya uppgifter om att han varit under 18 år vid brottstillfällena beviljades han resning, och hovrätten sänkte i fjol straffet till två års fängelse.

Nu beviljar JK ett skadestånd på 840 000 kronor för den felaktigt utmätta strafftiden, vilket Kvällsposten var först med att berätta.

Dömd för flera brott

Enligt Justitiekanslern, JK bygger skadeståndsbeloppet på en överskjutande strafftid om 14 månader. Mannen dömdes även för ytterligare ett fall av våldtäkt samt flera andra brott.

Beslutet om att han ska utvisas till Syrien efter avtjänad brottslighet har stått fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.