Sveriges sydligaste arena är inte klar för allsvenskt spel än. Foto: Bernard Mikulic

Vångavallen är inte klar för allsvenskan än

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april väntar allsvensk premiär för Trelleborgs FF när IFK Göteborg kommer på besök hemma på Vångavallen. Men Sveriges sydligaste arena är långt ifrån klar för allsvenskt spel.

– Det är mycket som ska göras men det är under kontroll. Vi jobbar för fullt med att färdigställa hemmaarenan till allsvensk standard, säger TFF:s sportchef Mattias Kronvall.

I november förra året tog Trelleborgs FF steget upp i allsvenskan igen. Men för att TFF ska kunna spela allsvensk fotboll om mindre än fyra veckor måste hemmaarenan Vångavallen uppfylla en del arenakrav från Svenska Fotbollförbundet.

Mattias Kronwall. sportchef i TFF. Foto: SVT

– Eftersom att vintern kom till Trelleborg förra veckan så måste all snö bort så man kan börja arbetet med planen så att den är i bra skick till premiären, säger Mattias Kronvall.

Publikkapacitet på 7500

Den nya arenan ska få en publikkapacitet på 7500. Innan dess måste den asfalteras, den nya bortasektionen ska få staket, wi-fi ska dras in på arenan och pressrummet ska byggas ut. Detta är bara några av många åtgärder som behöver göras för att TFF ska få spela allsvensk fotboll hemma den 1 april.

Den nya arenan ska ska få plats med drygt 7500 i publiken. Foto: SVT

– Känslan just nu är positiv. Vi har en tydlig målbild tillsammans med kommunen och alla inblandade parter. Nu när vi åter är i allsvenskan så ska premiären spelas på Vångavallen  och inget annat.

Arenabesiktning 14 mars

Slutbesiktning av arenan är den 14 mars och då kommer Svenska Fotbollförbundet och tittar på de åtgärder som har vidtagits. Enligt Mattias Kronvall kommer klubben förmodligen att behöva söka dispens inom viss områden. Komplettering av ny ljusbelysning på arenan är ett exempel på en investering som inte genomförs förrän 2019.

– Det viktigaste är att säkerheten för hemma-och bortapublik finns så att vi kan göra ett bra matcharrangemang. Sedan får vi ta det steg för steg. Vi har ingen annan strävan än att vi ska spela här, säger Mattias Kronvall och tillägger:

– Vi är ju ändå så långt söderut vi kan komma i Sverige i allsvenskan så det vore väl tusan om vi inte kan erbjuda en arena till det.

Om mindre än fyra veckor är det allsvensk premiär för TFF. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.