Krogägarna måste ta ett större ansvar, menar Caroline Malmgren på Malmö Högskola Foto: Malmö högskola

Var fjärde kvinnlig högskolestudent i Malmö har trakasserats

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde kvinnlig student vid Malmö högskola har varit utsatt för sexuella trakasserier. Det visar en undersökning bland nära 3 000 studenter. Mest utsatta är kvinnor på krogar och nöjesställen.

— Även om det förstås främst är en attitydfråga måste krogägare ta ett större ansvar, säger forskaren Caroline Mellgren, i ett pressmeddelande.

Resultatet baseras på en fördjupad analys av en enkätundersökning som Caroline Mellgren gjorde 2013 tillsammans med kollegorna Mika Andersson och Anna-Karin Ivert.

Totalt 2853 studenter besvarade enkäten. 25 procent svarade ja på grundfrågan om de någon gång under det gångna året upplevt oönskad sexuell kontakt i form av kyssar, beröring, tafsande eller smekningar.

Alkohol som ursäkt

Det finns ingen tidigare undersökning att jämföra med men enligt Caroline Mellgren är andelen i linje med andra studier. Vissa uppger att de drabbats mer än en gång under perioden. Mer än hälften av händelserna hade inträffat på en klubb eller i krogmiljö.

— Det mest slående är att så många svarar att detta är något man får räkna med. De ursäktar ofta förövaren för att denne druckit alkohol och säger ”han var full och menade inte så, och jag var också full”, säger Caroline Mellgren, som anser att krogar och andra nöjesetablissemang måste ta ett större ansvar för att motverka sexuella trakasserier.

Undersökningen fångar inte bara händelser som skulle klassas som brottsliga, utan även sådana som upplevs som obehagliga och framförallt oönskade av den som utsätts.

Ilska och anpassning

Väldigt få av incidenterna som rapporterats i enkäten har anmälts till polisen. Forskarna har velat lyfta fram hur upplevelsen av även lindrigare fall av sexuella trakasserier, påverkar de utsatta kvinnornas vardag. Ilska är den konsekvens som återkommer mest bland svaren.

— Det får konsekvenser för de drabbade. De blir rädda för att bli utsatta igen, undviker platser, tänker på sitt kroppsspråk och hur de klär sig. Det leder ändå till en anpassning, säger Caroline Mellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.