Enligt Malin Tillgren på Vårdförbundet är det påfrestande att tvingas till en ny avdelning med nya arbetsuppgifter, därför vill hon att den som tvångsförflyttas ska få en ekonomisk ersättning. Foto: Vårdförbundet/TT

Vårdförbundet kräver bonus för personal som tvångsförflyttas

Uppdaterad
Publicerad

Pandemins andra våg har fört med sig hög belastning på den skånska sjukvården. För att täcka upp flyttas vårdanställda från sina ordinarie avdelningar – utan att tillfrågas, enligt facket. Nu vill Vårdförbundet att de ska få ekonomisk ersättning.

– Vi har flera medlemmar som vittnar om att de har blivit tillsagda: ”Imorgon ska du gå till den här covid-avdelningen. Nej, det är inget att diskutera, det har jag bestämt”, säger Malin Tillgren, ordförande på Vårdförbundet i Skåne.

Enligt Vårdförbundet innebär en förflyttning under nuvarande förutsättningar en uppoffring för vårdpersonalen.

– Om arbetsgivarna hade infört någon form av ekonomisk ”morot” för att bli förflyttad, så tror vi att det hade känts bättre för våra medlemmar, säger hon.

Regionen hänvisar till julbonus och julgåva

Karin Melander, HR-direktör hos Region Skåne menar att den pågående pandemin medför att medarbetare behöver förflyttas för att täcka upp vårdbehovet och hänvisar till de beslut som tidigare fattats om en julbonus och en julgåva till alla regionens medarbetare.

Kan du förstå  frustrationen hos de som rycks upp på det här sättet, att de känner att de förtjänar en extra ersättning?

– Jag kan förstå det men vi är också måna om alla medarbetare som jobbar, att även de som inte blir förflyttade belönas, säger hon.

Stora brister i utbildningen

Enligt Vårdförbundet får de flesta av de som förflyttas otillräcklig utbildning innan de ska utföra sina nya arbetsuppgifter.

– Har du tur, så får du gå bredvid en kollega som kan arbetet. Har du otur så har den kanske bara varit där i några veckor, och inte har hunnit bli fullärd, säger Malin Tillgren.

Enligt henne är utbildningen nödvändig eftersom det kan vara stora skillnader mellan att jobba på till exempel en öronmottagning och en covid-avdelning.

– Det är väldigt stora skillnader i arbetssättet och arbetsuppgifterna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.