Foto: TT

Vårdens agerande granskas efter att kvinna dog i arrest

Publicerad

En ung kvinna dog i polisarrest efter att ha skrivits ut från ett LVM-hem. Men versionerna går isär om hur vårdinstanserna hanterat fallet.

Justitieombudsmannen (JO) har tagit emot en anmälan från Statens institutionsstyrelse (SiS) rörande ett fall med en ung kvinna som avled i en polisarrest. Även kvinnans mamma har anmält polisens agerande i ärendet, skriver nyhetsbyrån Sirén i ett pressmeddelande.

I anmälan från SiS framförs klagomål mot ett LVM-hem i södra Sverige som skrivit ut kvinnan från hemmet.

Samma dag som kvinnan blev utskriven bedömdes hon vara väldigt självmordsbenägen och transporterades därför till en psykiatrisk akutmottagning, där hon senare samma kväll avvisades.

Drev runt på gatorna

Då hon var utskriven från LVM-hemmet och även avvisats från mottagningen drev hon runt på gatorna tills en väktare träffade kvinnan flera timmar senare när hon sökte hjälp. Väktaren överlämnade då kvinnan till polisens arrest där hon senare avled.

Men när det gäller vårdens hantering av fallet går versionerna isär om ansvarsfördelningen. Enligt ett brev till JO från Statens institutionsstyrelse skriver man att man inte instämmer i mottagningens beskrivning av händelsen.

I sitt yttrande konstaterar SiS att ord står mot ord när det gäller vem av LVM-hemmet och den psykiatriska mottagningen som haft yttersta ansvar för händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.