Varm soppa lockade många hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkylan är svår för de hemlösa. Natten till i fredags dog en av dem i Malmö. Han hade inte fått plats på något härbärge. Och nu får de hårda reglerna kritik.

Soppkök Malmö är ett privat initiativ. Den sista söndagen varje månad står de och serverar soppa till hemlösa. De delar också ut kläder och sovsäckar. Idag var det trängsel i vinterkylan i Folkets Park.

– Folk sliter åt sig sovsäckar, liggunderlag och tjocka jackor. Det är många som sover utomhus, säger Janni Bjödstrup, en av initiativtagarna till Soppkök Malmö.

Det är svåra tider nu för de hemlösa. Många tvingas vara ute i kylan hela dan. Det finns få platser där man kan värma sig

– Om man sätter sig på Malmö Central eller på biblioteket kommer vakter och kör bort en, säger Joakim Larsson,  hemlös.

Hittades död

I fredags morse hittades en av de hemlösa död utomhus. Han hade inte fått plats på något härbärge.

– Jag tycker det är skamligt av Malmö stad att de inte gör något åt det här, säger Joakim Larsson.

– Det ställs otroliga krav också på många härbärgen. Man ska vara skriven i Malmö. Man får inte ha druckit eller tagit droger. Många använder ju både alkohol och droger för att hålla värmen, säger Janni Bjödstrup.

– Är du hemlös så är du hemlös. Du har ingenstans att ta vägen. Även om de har tagit alkohol eller droger så är de individer de också, avslutar Joakim Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer