Foto: Anton Lernstål

Vart tionde par ofrivilligt barnlöst

Uppdaterad
Publicerad

Ofrivillig barnlöshet påverkas av vår livsstil och drabbar 10-15 procent av alla par i fertil ålder. Orsaker som sent barnafödande, hormonrubbningar, äggledarskador och nedsatt spermiekvalitet ligger bakom. Även livsstilsfaktorer som fetma och rökning tycks påverka fertiliteten. 

Ofrivillig barnlöshet uppskattas drabba 10-15 procent av alla svenska par i fertil ålder. En siffra som inte ökar, men som det går att tyda samband i. Christina Bergh, professor i gynekologi och obstetrik vid Göteborgs universitet, har jobbat med reproduktionsmedicin i 25 år och hon ser mönster i hur vår livsstil påverkar den ofrivilliga barnlösheten.

– Medelåldern för förstföderskor har ökat från 24 till 29 år under de senaste 30 åren. I storstadsregionerna är den ännu högre.

Några exakta siffror över antalet ofrivilligt barnlösa finns inte, men antalet IVF-behandlingar har ökat betydligt. 

– Det har vi register på och de har ökat med nästan 50 procent över en tioårsperiod, men ligger stabilt under de senaste fyra till fem åren. Ökningen beror till viss del på att folk skjuter på sin graviditet, inte att sjukdomar som leder till infertilitet ökar. Kvinnan blir äldre och då blir det svårare att bli gravid. Men även tillgängligheten för IVF har ökat, säger Christina Bergh.

Rökning och fetma försvårar

Ibland kan det vara så att IVF-behandlingar inte fungerar av oförklarliga skäl. Det finns också många andra anledningar till varför ofrivillig barnlöshet uppstår. Det kan handla om att ägg eller spermier är av för dålig kvalitet. Dessutom kan vissa sjukdomar leda till ofrivillig barnlöshet, exempelvis PCOS, endometrios och äggledarskador. Även tobaksbruk och övervikt kan spela in.

– Man har undersökt sambandet mellan rökning och fetma och IVF-resultat och båda faktorerna verkar påverka IVF-resultaten negativt. Rökning har minskat i samhället och det borde minska risken för att inte kunna få barn. Samtidigt ökar BMI i samhället. Det finns rätt så många studier som säger att det är svårare att få barn om man har ett för högt BMI. Det är en livsstilsfaktor som kan leda till minskad fertilitet, säger Christina Bergh.

Får inte bära tatueringar

Det är inte alla ofrivilligt barnlösa som lever upp till de krav som länder ställer på adoptivföräldrar. Några sådana krav kan vara att de sökande måste vara heterosexuella, inte vara äldre än 43 år och inte ha någon kronisk eller allvarlig sjukdom. I vissa länder är det inte heller tillåtet att ha för högt BMI eller ha några synliga tatueringar. 

Ofrivillig barnlöshet upplevs ofta som psykiskt påfrestande och kan leda till depression och sänkt livsglädje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.