I åarna finns det bara enstaka mygglarver kvar. Foto: Lisa Ovesen

Vattenexpert: ”Här finns inga möjligheter för någonting att leva”

Publicerad

Idag togs prover i vattenriket norr om Kristianstad som visade på extremt höga halter av järn och aluminium.

– De ligger långt över gränsen för vad som är giftigt, säger Kajsa Åbjörnsson, vattenkonsult.

Sedan i oktober i höstas tas vattenprover varannan månad i Helgeån, Klingälvsän och Görslövsön. Hittills visar resultaten att den omgivande invallade åkermarken läcker ut stora mängder järn och aluminiuim. Det syns också tydligt på marken kring åarna som är bitvis kraftigt missfärgad i rödbrunt.

En stor del av marken kring Kristianstad är gammal sjöbotten som under många decennier  torrlagts genom invallning. Men det var först i samband med  den stora översvämningen sommaren 2007 som läckaget upptäcktes, berättar Hans Cronert från länsstyrelsen i Skåne.

– Gräset på strandängarna blev nästan svart av allt järn i vattnet. Först förstod vi inte varför det var så missfärgat. Men nu vet vi.

Hans Cronert från Länsstyrelsen i Skåne Foto: Lisa Ovesen

”Det är dött helt enkelt”

Det är först när vattnet dräneras bort som järnet kommer i kontakt med syre och fälls ut, förklarar vattenkonsulten Kajsa Åbjörnsson. I koncenterad form blir det skadligt och missfärgar marken.

– Men så länge det finns i vattnet är det ingen fara egentligen.

Utsläppen missfärgar inte bara marken utan har också en skadlig effekt på djurlivet i området.

– Föroreningarna påverkar småkryp som vadarfåglar och änder som lever på strandängarna här intill. Och det finns också mycket färre fisk och småkryp i vattnet, säger Hans Cronert.

Enligt Kajsa Åbjörnsson som tagit prover sen i oktober i höstas finns det egentligen bara enstaka mygglarver kvar i åarna.

-  Här finns inga möjligheter för nånting att leva. Det är dött helt enkelt, säger hon.

Vattenkonsulten Kajsa Åbjörnsson

Risk att situationen förvärras

Det är inte bara i Kristianstad som invallning orsakat stora järn och aluminiumutsläpp. Liknande föroreningar finns i flera låglänta  områden, bland annat i Danmark. I den grupp av vattenexperter som under det närmaste halvåret ska analysera proverna från vattenriket ingår också en dansk representant.

 I oktober ska en rapport presenteras och tänkbara lösningar börja diskuteras. Men än så länge är de flesta frågor obesvarade, konstaterar Hans Cronert.

– Kan man kan  man bygga dammar och våtmarker som fångar upp järnet? Eller går det att justera vattenivån så vi inte får ut järnet ? Men vad händer då med åkermarken?

Han är väl medveten om att det lär kräva åtskilliga förhandlingar med en stor grupp markägare om åkermark åter skulle läggas under vatten. Invallningen av mark började redan i slutet på 1800-talet och pågick fram till 1970-talet.

Men det finns inte oändligt med tid för diskussioner, enligt Hans Cronert.

– Med klimatförändringarna är risken att det här kommer att accelerera och bli ännu värre.

Föroreningarna har påverkat färgen på jorden i området. Foto: Lisa Ovesen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.