Stopp för nya solcellsproducenter i Ängsbyn i Höör, Skånetrafiken diskriminerade pojkar och måste betala skadestånd och tjuvarna slår till när du storhandlar. Där har du några av våra nyheter från veckan som gått. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Om du missade de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här: Tjuvarna slår till när du storhandlar, Skånetrafiken diskriminerade pojkar och måste betala skadestånd och stopp för nya solcellsproducenter i Ängsbyn i Höör.

En ung pojke misshandlas, blir förnedrad, kallas hund och tvingas pussa andra pojkar på händerna samtidigt som han får ta emot örfilar. Det är innehållet i de videor som sprids på ett så kallat ”exposekonto” på Snapchat som många barn i Malmö följer.

Enligt barnrättsorganisationen Ecpat, som nyligen utkom om en rapport kring just så kallade exposekonton, så är fenomenet vanligt. De kallar det ett slags kriminalitet som sprids mellan barn.

Här misshandlas och förnedras ung pojke

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagligt innehåll i klippet. En ung pojke blir misshandlad och förnedrad upprepade gånger och filmerna delas i ett så kallat exposekonto på Snapchat där många skolbarn i Malmö är med. Foto: Ur filmer från snapchat

Tjuvarna slår till när du handlar

Polisen i Skåne har noterat en ny inbrottstrend. Brottslingar använder registreringsnummer på bilar som är parkerade vid köpcenter för att se vem som är borta från hemmet – och sen slår de till.

– Vi har sett det sedan en tid tillbaka. Vi har en inbrottsvåg som inte är speciellt vanlig just för denna årstiden, det är mer än det brukar vara, säger Paul Nilsson, kommunpolis i Svedala.

Tjuvarna passar på när du storhandlar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen berättar om en ny brottstrend där registreringsskyltar har en avgörande roll. Foto: Claudio Bresciani / TT och SVT

Ifrågasättandet var diskriminering

Tågvärden ifrågasatte om bröderna Kevin, William och Melvin Erlandsson var svenskar med hänvisning till deras utseende och svenskklingande namn. Det var trakasserier anser Diskrimineringsombudsmannen DO och begär att Region Skåne betalar 30 000 kronor till var och en av bröderna.

Skånetrafiken godtar DO:s beslut fullt ut.

– Vi har brustit, säger Hans Engleson som är affärsområdeschef för tågen.

Tågvärd diskriminerade pojkar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melvin, William, Kevin och Erica Erlandsson skulle ta tåget från Skurup när tågvärden ifrågsatte pojkarnas efternamn. Nu har mamma Erica Erlandsson DO-anmält Skånetrafiken. Foto: SVT

Stopp för solcellsproducenter

Intresset för att skaffa solceller är så stort i Ängsbyn i Höörs kommun att det för tillfället är stopp för fler hushåll att mata ut sitt elöverskott på nätet. Det gamla elnätet är byggt för att transportera el hem till folk och på vissa ställen måste det förnyas för att hushåll med solpaneler också ska kunna sälja sitt överskott.

Stopp för nya solcellsproducenter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Villaägare med nya solcellspaneler i Ängsbyn måste vänta tills elnätet är utbyggt innan de kan sälja sin överskottsel. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.