Översvämningskydd på Falsterbonäset, avgörande i stängselstrid och fortsatt nej till hemtjänst till sommargäster i veckans nyheter. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Missade du de viktigaste skånska nyheterna i veckan får du en ny chans här – det handlar om att mark- och miljödomstolen säger ja till översvämningsskyddet på Falsterbonäset, Rolf Nilsson som vann striden om ett stängsel mot godsägarfamiljen Treschow, skånska kommuner som fortsätter att neka sommargäster hemtjänst och försiktigt positiva signaler om coronans spridning i Skåne.

På torsdagen kom mark- och miljödomstolens dom om den omstridda skyddsvallen på Falsterbonäset. Kommunen får klartecken så när som på ett par ändringar.

I veckan har mark- och miljööverdomstolen också kommit med beslut när det gäller striden mellan Rolf Nilsson och Karsholms gods om ett stängsel på godsets marker – ett stängsel som Rolf Nilsson vill ha bort. Och domstolen går på hans linje och menar att allemansrätten väger tyngre än markägarens rätt.

Ytterligare ett utslag i domstol. I veckan kom beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst med hänvisning till att det är coronapandemi. Men Vellinge, Båstad och Östra Göinge bryr sig inte om utslaget i förvaltningsrätten. De kommer att fortsätta att säga nej.

Till sist lite positiva signaler vad gäller coronasmittan i Skåne. Region Skånes siffror och prognoser visar att smittan fortsätter att vara relativt konstant, varken antalet patienter i intensivvård eller som avlidit har ökat markant. Men än är det för tidigt att blåsa faran över. Regiondirektör Alf Jönsson sa på en pressträff att det vi upplever nu är det ”det nya normala” som kommer att fortsätta ett bra tag till. Och han upprepade sin uppmaning till skåningarna:

– Håll i, håll ut, håll avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.