Mavis Zander (M) ordförande i Vellingens omsorgsnämnd hoppas på att folk stannar hemma och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Foto: Till vänster: Hasse Holmberg /TT Till höger: Johan Dernelius

Skånska kommuner om hemtjänst till sommargäster: ”Vi fortsätter att säga nej”

Uppdaterad
Publicerad

Domen i förvaltningsrätten om att kommunerna inte kan neka sommargäster hemtjänst ändrar ingenting för de skånska kommuner som fattat sådana beslut.

– För oss handlar det om ren signalpolitik, säger Patrik Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge.

Tre skånska kommuner har fattat beslut om att säga nej till hemtjänst åt sommargäster, Båstad, Vellinge och Östra Göinge. Anledningen är den höga belastningen i samband med coronasmittan. Igår fick Falkenbergs kommun bakläxa av förvaltningsdomstolen i Göteborg i samma ärende.

Att det pågår en pandemi betyder inte att en kommun ”kan välja om den vill följa gällande lagstiftning eller inte” säger domstolen. Det är socialtjänstlagen som gäller oavsett coronan.

Ändrar sig inte

Men domen gör inte att de tre skånska kommunerna tänker ändra sig.

– En dom i förvaltningsrätten är inte prejudicerande. Vi står kvar vid vårt beslut, säger Mavis Zander (M), ordförande i Vellinges omsorgsnämnd.

– Vi har varit väldigt tydliga med det här med de hemkommuner som vi kommunicerat med.

Inte heller Båstad eller Östra Göinge har funderingar på att tänka om.

– Det är klart att man ska följa lagen, men vi befinner oss i en extraordinär situation, säger Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge.

”Kom inte hit”

Han menar att socialtjänstlagen här ställs mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.

– Folkhälsomyndigheten säger att man inte ska resa utan hålla sig hemma, särskilt då den som är 70+. Ska vi klara det här långsiktigt så kan vi inte ha äldre som far runt i landet. Så vi har i det här läget valt att lyssna på FMV.

I Vellinge var det förra sommaren ett drygt 20-tal sommargäster som fick hemtjänst. Östra Göinge har inte samma tryck.

– Jag tror inte vi har haft ett enda fall hittills. Får vi en ansökan så kommer vi att säga nej och så får väl vederbörande överklaga, säger Patric Åberg.

– För oss handlar det om ren signalpolitik: kom inte hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.