Enligt Civil Rights Defenders är beslutet att förbjuda tiggeri i Vellinge inte en nödvändig åtgärd. Foto: TT

Vellinges tiggeriförbud överklagas till förvaltningsrätten

Publicerad

Centrum för Sociala rättigheter och Civil Rights Defenders överklagar tiggerförbudet Vellinge kommun beslutade om på onsdagskvällen till förvaltningsrätten i Malmö. Organisationerna anser att beslutet strider mot både ordningslagen och mänskliga rättigheter.

En majoritet av ledamöter i Vellinges kommunfullmäktige röstade på onsdagskvällen för att godkänna ett lokalt förbud mot tiggeri som ska gälla på fyra platser i kommunen.

Nu överklagas tiggerförbudet till förvaltningsrätten i Malmö av Centrum för Sociala rättigheter och Civil Rights Defenders. Organisationen företräder en kommuninvånare i frågan.

– Den som bor i kommunen kan begära en så kallad laglighetsprövning vilket är fallet här när det gäller tiggeriförbudet, och vi företräder den invånaren, säger John Stauffer, chefsjurist vid Civil Rights Defender, till SVT Nyheter Skåne.

Skamligt att införa förbudet

Enligt Civil Rights Defenders är beslutet att förbjuda tiggeri i Vellinge inte en nödvändig åtgärd.

– Vi ser ju det här som ett politiskt beslut, man använder ordningslagen för att bedriva politik, och att kommunen går den här vägen är skamligt.Förbudet står helt i strid med våra ställningstaganden när det gäller yttrandefriheten och diskrimineringslagen.

På vilket sätt?

Därför att det är diskriminerande, och vi vet att beslutet kommer att drabba i huvudsak romer från Bulgarien och Rumänien. Enligt vårt sätt att se det är tiggeri att anse som en yttring av åsikter och därför strider förbudet mot yttrandefriheten.

”Måste bekämpa fattigdom”

Om Länsstyrelsen river upp beslutet har Vellinge kommun meddelat att de kommer att överklaga.

– Mot bakgrund av liknande fall så tror jag att de kommer riva beslutet, men det är en ren spekulation, säger John Stauffer.

Vad har ni för alternativ till ett förbud?

–  Det här handlar ju i grund och botten om fattigdom och att bekämpa den, vi ser gärna att man hade gett de som tigger ett annat stöd och försöka få dem i arbete.

LÄS MER: Vellinges fullmäktige har godkänt tiggeriförbudet

Organisationerna ifrågasätter om tiggeri på allmän plats överhuvudtaget kan vara en ordningsstörning och menar att ordningslagen inte ska användas i politiska syften.

– Om det förekommer störningar så är det ett fall för ordningslagen, som med andra situationer, säger John Stauffer.

De menar också att tiggeriförbudet är diskriminerande och att det inte står i proportion till de inskränkningar i mänskliga rättigheter som det innebär för hemlösa romer i Sverige.

Därmed är det ett brott mot både Europakonventionen och Regeringsformen, enligt Centrum för Sociala rättigheter och Civil Rights Defenders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggeriförbud i Vellinge

Mer i ämnet