Alexander Stankovic tycker det är viktigt att man tar coronapandemin på allvar. Foto: Lenke Morath

Vem litar du på om coronaviruset?

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset sprider sig över världen, och i dess kölvatten tar ryktesspridningen fart.

Vad ska man egentligen tro på? Och är det lika bra att ta det säkra före det osäkra?

Information om coronaviruset har under den senaste månaden sköljt över oss från alla håll. Expertutlåtanden och direktiv har basunerats ut från såväl sociala medier som från traditionella medier och myndigheter.

– Är man stressad så kanske man inte har samma källkritiska ögon på som annars. Man ser en rubrik och så låter det läskigt och så spär det på den oro man redan har, säger Maria Larsson.

Coronavirus i Skåne

Har nåtts av rykten

Maria Larsson och Helena Nord är två av alla dem som nåtts av desinformation i samband med coronautbrottet.

– Jag håller mig väldigt selektiv, med tanke på hur mycket som går runt. Och det vet man ju sen tidigare, hur mycket ”fake news” och massa olika tips som dyker upp, säger Helena Nord.

Tar det säkra före det osäkra

Alexander Stankovic kommer gående med ett munskydd som täcker mun och nästipp. Hurvida det hjälper eller inte är han osäker på, men det är inte nödvändigtvis det viktigaste.

– För mig spelar det faktiskt ingen roll, man vill helt enkelt vara på den säkra sidan, säger Alexander Stankovic.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte munskydd

Från Folkhälsomyndigheten finns ingen rekommendation om att bära munskydd. Deras råd är bland annat att hålla god handhygien och att undvika att röra vid ansiktet, samt att hosta i armvecket eller i en pappersnäsduk och att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet