Under en presskonferens på tisdagen redogjorde bland annat personalchef Ann-Sofi Bennheden och Sus-chefen Björn Eriksson för läget inför sommaren. Foto: SVT

SUS: ”Vi har en utmanande sommar framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

Färre vårdplatser kommer att vara öppna i sommar och färre operationer kommer att utföras jämfört med förra sommaren.

Problemen i Skåne är större i år än i fjol och de planerade operationerna kommer att flyttas fram till hösten.

– Vi behöver jobba hårt med att bemanna upp vårdplatserna, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Regionens 28.000 anställda behöver semester och för att klara det kommer akutvård, vård för livshotande tillstånd och vård i livets slutskede att prioriteras. All annan vård får vänta.

Svårt att rekrytera

Läget har varit svårt inför tidigare somrar också – och det ser inte ut att bli lättare i år.  Trots olika lockerbjudanden som extra ersättning för personal som flyttar sin semester eller får extra betalt för att de hoppar in och tar extra pass så får regionledningen inte riktigt ihop den här sommaren heller. I alla fall inte som det ser ut idag.

På dagens presskonferens vill de inte gå in på hur mycket personal som saknas, eftersom siffrorna kan förändras från dag till dag. Men läget är inget vidare. Redan nu söker  Region Skåne flera hundra sjuksköterskor på  sin sajt.

– Rekryteringsläget är svårt – till och med mer bekymmersamt än ifjol, säger personalchef Ann-Sofi Bennheden.

Saknas utbildningsplatser

Hon berättar att även om regionen försöker locka sjuksköterskor – för det är de som det är störst brist på – så finns det inte utbildningsplatser så att det räcker på de skånska sjukhusen.

I Region Skåne finns det cirka 3 000 vårdplatser på de olika sjukvårdsförvaltningarna – de minskas med ungefär 20% under sommaren.

Björn Eriksson berättar att på SUS finns 1.000 vårdplatser och inför sommaren räknar de i normalfallet med att dra ner till 800 platser. Men i år blir det minst ytterligare 40 färre. Utöver det här har Sus inte lyckats rekrytera vårdpersonal, främst sjuksköterskor, till 40 platser av de 800 man räknat med att ha öppet i sommar.

– Jag känner att det kommer att bli bekymmersamt i sommar, och vi kommer att behöva ta i för att att det ska bli bra. Men jag tror att vi kommer att lyckas, säger Björn Eriksson.

Ytterligare tio vårdplatser försvinner på CSK i Kristianstad i sommar.

Färre vårdplatser i Helsingborg

Även i år drar sjukvården i nordvästra Skåne ner på verksamheten under sommafren. Trots det har det varit problem att rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor och undersköterskor. Det innebär tolv färre vårdplatser på ortopeden än beräknat på lasarettet i Helsingborg.

– Den omedelbara konsekvensen är att vi kommer behöva transportera patienter från Helsingborg till Sommarsol i Vejbystrand och Hälsostaden i Ängelholm. Det är nog den mest omedelbara konsekvensen, säger Harald Roos, divisionschef vid Region Skåne.

Så det gäller att inte bryta benen i sommar?

– Bryta benen kan man absolut göra, men det är den icke akuta karaktären av ortopedin som vi inte kommer att behandla på vanligt sätt.

Vårdplanen i sommar

*Alla akutmottagningar ska vara öppna

*Förlossningsvården ska fungera som vanligt

*Operationerna ska utföras genom regional samordning

*Det kommer att finnas färre vårdplatser men inom psykiatrin något fler

*Av de 152 vårdcentraleran är det fem som stänger – de övriga ska vara öppna som vanligt

*1177 ska utökas över sommaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.