Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Arkiv

”Viktigt att granska bostadsmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Att köpa en bostadsrätt är troligen den största affären man gör i livet, om man har möjlighet till det. Då vill man så klart vara säker på att man vet vad man köper. Ingen vill upptäcka att det använts falska intyg och att mäklaren ljugit och inte berättat om allvarliga brister som finns. Vår granskning visar dock att detta förekommer. 

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

I Malmö, som vår granskning gäller, har nästan fyra av tio hushåll sitt hem i en bostadsrätt. I Skåne handlar det om ett av fem hushåll. 

De senaste tolv månaderna har det i Malmö sålts drygt 7 000 bostadsrätter till ett genomsnittspris av 2 miljoner kr. I Skåne har det sålts nästan 16 000 bostadsrätter under samma tid, enligt Svensk mäklarstatistik. 

Med andra ord är det många som köper bostadsrätter och handeln med dem omsätter, minst sagt, mycket pengar. Därför är det viktigt att granska denna marknad och visa på de brister och felaktigheter som finns för att det framöver, förhoppningsvis, ska bli säkrare att köpa den där drömbostaden.   

I denna publicering har jag som ansvarig utgivare valt att inte namnge de personer som gjort de lägenhetsaffärer som vi granskat. I frågan om att namnpublicera eller inte finns sällan rätt eller fel. Det handlar om en avvägning mellan allmänintresse och publicitetsskada. I det här fallet väger publicitetsskadan som skulle drabba de personer vars affärer vi undersökt tyngre än allmänintresset och vi kan berätta nyheten utan att avgörande fakta går förlorad.  

Vi använder i denna granskning dold inspelning, när vi är på en lägenhetsvisning. Det är sällan vi filmar på detta sätt men när vi gör det ska det vara väl motiverat. Här är det för att avslöja en lögn som inte hade gått att få fram på annat sätt.  

SVT Nyheter Skåne och SVT Nyheter Helsingborg har ambitionen att några gånger varje år göra större granskningar. Vi har tidigare bland annat publicerat avslöjanden om män som kontaktar minderåriga flickor för att ha sex med dem, om antiradikaliseringsprojektet i Malmö som misslyckades, om gängkriminella som fick bo i lyxlägenhet och ett vårdverktyg som Region Skåne stoppade efter vår undersökning.  

Om du varit med om en lägenhetsaffär där allt inte gick rätt till, eller om du upplevt något annat som behöver komma fram, tveka inte att höra av dig till oss. Vi kommer att fortsätta att granska. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet