Två vildsvinskultingar springer i sin hage på Skansen i Stockholm. Foto: Ingvar Karmhed/Svd/TT

Så ska vildsvinen hållas under kontroll

Svenska jägareförbundet vill på allvar ta tag i frågan om den växande vildsvinsstammen. Nu har de arbetat fram en ny plan för att balansera stammen: jägarna måste samarbeta och suggorna måste skjutas där vildsvinen är för många.

Den svenska vildsvinsstammen förökar sig explosionsartat och alltfler markägare märker av problemen som djuren ställer till med. Nyligen skrev SVT Nyheter Skåne om att skånska jägare inte skjuter så mycket vildsvin som de hade kunnat göra på grund av svårigheterna med att bli av med köttet.

För att hantera problemet har Svenska jägareförbundet gjort upp en plan som de hoppas ska kunna bidra till förvaltningen och att minska den där så behövs.

Bättre samarbete

Till att börja med vill Svenska jägareförbundet att samarbetet mellan jägarna och markägarna ska bli bättre. Louise Gårdefalk arbetar som jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Kristianstad. Hon hade gärna sett att markägarna, lantbrukarna och jägarna gick ihop för att bilda större jaktområden. På så vis hade man lättare kunnat jaga vildsvinen och kartlägga deras rörelsemönster.

– När lantbrukaren planerar sin odling så kan jägaren som jagar där vara med för att få reda på vilka fält som kan vara mer attraktiva för vildsvinen och redan då sätta upp ett jakttorn, säger Louise Gårdefalk.

Skogsjakt på hösten

Under vår och sommar föreslår hon att jakten ska bedrivas uteslutande på fälten och åkrarna. På så vis kan man vänja djuren vid att hålla sig inne i skogen för att undvika skador på markerna. När hösten kommer ska jakten i skogen återupptas.

LÄS MER: Mild vinter i Skåne – nu måste 160.000 vildsvin skjutas

Vildsvinsstammen är olika stor på olika platser i Skåne och ställer till med olika mycket skada. Men för de områden där stammen behöver minskas måste fler suggor skjutas än vad som görs idag.

– Om man vill minska stammen då är det de yngre hondjuren man ska fokusera på. Man får genom selektiv jakt välja ut individerna så att man skjuter rätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer