Foto: Carsten BundgaardVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vilks tog emot pris i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks har tagit emot ett pris av den danska organisationen Trykkefrihedsselskabet. Det är det första offentliga framträdandet konstnären gjort sedan terrorattacken i Köpenhamn för en månad sedan

Priset delades ut i folketinget Christansborg på lördagen av folketingskandidaten Naser Khader, Konservative folkeparti. En stor mängd journalister mötte konstnären efter att hans tacktal.

– Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad. Det är mycket kritik jag får leva med. Många menar ju att jag har ställt till det för väldigt många människor och att jag är ett problem. Någon gång får man ju ha lite positiv uppmärksamhet, säger Vilks till danska TV2.

Trykkefrihedsselskabet, som står bakom Sapphopriset, är en kontroversiell organisation. Grundaren Lars Hedegaard – som gjort sig känd för kraftigt antimuslimska åsikter och bland har anklagat muslimer för att våldta sina egna barn – har liksom Vilks varit utsatt för attentat.

Inte orolig

Trots attentatet mot Vilks i Köpenhamn och den hotbild som finns var konstnären själv inte orolig inför ceremonin.

– Det här kommer delas ut på Christiansborg och det är ju en fästning. Den är den säkraste platsen man kan vara på, säger Vilks till TT.

Hemma i Sverige lever han fortfarande på okänd ort. Och som läget ser ut nu kommer konstnären inte att kunna återvända hem till sin bostad utanför Höganäs inom en överskådlig framtid, om ens någonsin.

– Det är slut med hemmet. Det kommer att avvecklas, säger Vilks.

Ingen fast punkt

Han har hyrt huset och bott där sedan i slutet av 90-talet. Men enligt konstnären har bostaden aldrig fungerat särskilt bra ur ett säkerhetsperspektiv.

– När man nu förstår det här inser man att den fasta punkten har försvunnit, och jag vet inte riktigt vad som kommer hända, det är ingen som riktigt vet det.

Polisen bekräftar att en flytt hem inte är aktuell, i alla fall inte i nuläget.

– Det finns inga utsikter i dag, i morgon eller under en överskådlig framtid, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör för insatsen runt Lars Vilks.

  • Vid halv fyra på lördagseftermiddagen den 14 februari avlossade den utpekade gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein 28 skott mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. En person dödas. På platsen fanns också konstnären Lars Vilks.
  • Klockan ett samma natt går gärningsmannen till attack igen. Den här gången mot en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. Tolv skott avlossas och en judisk man som stod vakt utanför byggnaden skjuts till döds.
  • Strax före klockan fem samma morgon skjuts Omar Abdel Hamid El-Hussein ihjäl utanför sitt hem efter att ha öppnat eld mot polisen.
  • Totalt skadas fem poliser i samband med attackerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer