”Hanutten” vill göra skiva om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad
Hon tvekar inte att berätta om det allra svåraste, Malmömusikern och låtskrivaren Hannah Harvigsson, alias Hanutten. Nu vill hon göra en skiva om psykisk ohälsa – sin egen och andras. Och inte minst om samhällets oförmåga att hantera detta ämne.

– Vården idag fungerar ju så, att man bara kan få vettig hjälp om man är riktigt sjuk. Det finns inget utrymme för förebyggande insatser om man lider av ångest, depression eller panikattacker – eller kanske är på väg att utveckla ett självskadebeteende. Det är den allvarligaste bristen, oförmågan att fånga upp dem som inte behöver den allra mest akuta hjälpen, säger Hannah.

Hon berättar att hon själv sedan länge väntar på en utredning och en eventuell diagnos.

– Man kan beskriva det som att jag pendlar. Ibland känner jag mig fruktansvärt energisk, ibland faller jag ner i mina svarta hål. Det enda jag vet är att jag behöver någon form av hjälp för att lära mig hantera detta.

Hoppas på crowd funding

Nyligen drog hon igång en så kallad kickstarter-kampanj på nätet, under parollen ”Säg vad som känns och varför det känns”. Målet är att få ihop 40.000 kronor, tänkta att täcka inspelning och distribution av en skiva med samma namn, en sorts temaplatta om psykisk ohälsa.

– Egentligen har jag jobbat lite bakvänt – och först nu insett att alla låtar jag skrivit under årens lopp på ett eller annat sätt handlat om detta. Min tanke med projektet, utöver det roliga i att få göra en skiva då, är att låtarna kanske även kan betyda något för andra, säger Hannah Harvigsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer