Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingemar Arvidsson i Glimåkra har alltid varit intresserad av energieffektivisering och byggde sitt eget hus för tolv år sedan. Hör mer i videoklippet om vad som är speciellt med huset. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Villaägaren Ingemars elräkning: 300 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Ingemar och Maria Arvidsson i Glimåkra har inga element i sin villa. Ändå fryser de aldrig inomhus. Och deras elkostnader är låga – under första halvåret 2022 betalade de 1 900 kronor.

– Dagens arkitekter tänker fel, säger Ingemar Arvidsson som bor i ett så kallat passivhus.

Fönster från golv till tak är ingenting för paret Arvidsson som har byggt sitt hus så att det ska vara så energieffektivt som möjligt. Små fönster. Långa taksprång. Extra tjock isolering i väggar och tak.

Ingemar beskriver huset som en kofta som inte släpper in eller ut mer eller mindre kyla eller värme än de vill.

De har varken värmepump eller element utan reglerar värmen i huset genom ett egenbyggt system med 200 meter etanolfyllda slangar under gräsmattan framför huset. Solfångare ger varmvatten och på taken ligger också solceller.

– Folk tycker att jag är lite tokig och det kan hända att jag är så – men på sikt kommer energin bli dyrare, säger Ingemar Arvidsson.

När paret Arvidssons olika lösningar inte räcker till får de köpa in el. Under första halvåret 2022 hamnade kostnaden på 1 900 kronor – men målet är att sänka kostnaden ännu mer.

Summan på 1 900 kronor avser kostnaden för elström. Till det kommer elnätsavgiften.

Hör mer om Ingemars ”passivhus” i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet