Villaägare samlar in pengar till rättsprocess

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till de fuktskadade villorna i Svedala förlorade i Hovrätten och får därmed ingen ersättning för de felaktiga fasaderna. Nu vill de starta en insamling för att kunna driva processen vidare.

– Vi har en idé om en insamling men har inte satt igång än, säger Jan Ivarsson som är en av de drabbade villaägarna till Sydnytt.

– Huvudsyftet är att väcka intresse hos andra och hos Högsta Domstolen att pröva fallet, men också för att de egna pengarna inte räcker till ytterligare en rättsprocess.

Enstegstätade hus

Villorna i Erlandsdal i Svedala byggdes av Myresjöhus med enstegsfasader, fasader utan luftspalt, och fukt och mögel blev ett faktum för villaägarna. Byggbolaget friades i hovrätten med motiveringen att många använde sig av enstegsprincipen i början av 2000-talet och att ingen då visste att metoden inte fungerade. Domen innebär att husägarna tvingas betala miljonbelopp i rättegångskostnader.

Men än så länge finns tid att överklaga till Högsta Domstolen, husägarna har till den 15 februari på sig. Jan Ivarsson och hans fru är helt på det klara med att de vill överklaga, men flera av de andra husägrana har inte funderat färdigt än. Processen hittills har varit utdragen och kostsam för de inblandade. Därför skulle många vara betjänta av en insamling.

-Vem som helst som vill ska kunna bidra, intresseorganisationer eller fastighetsägare i liknande situtioner, säger Jan Ivarsson.

För att kunna genomföra en insamling måste villaägarna hitta en lämplig kanal att nå ut med sitt budskap, till exempel en webbsida, och det är det man just nu funderar över.

-Vi har två veckor till på oss att överklaga och stridsviljlan är god, säger Jan Ivarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enstegstätade hus

Mer i ämnet