Efter hård kritik från bland andra ledande M-politiker i Skåne meddelade energi-och näringsminister Ebba Busch på tisdagen att det blir ett ekonomiskt stöd även för de som värmer sina bostäder med gas. Uppskattningsvis 27 000 villahushåll. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tusentals hushåll får gasstöd – 27 000 hushåll omfattas

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 27 000 gasuppvärmda villahushåll ska få ett särskilt gasstöd på uppemot 16 000 kronor.

– Det är ett stöd motsvarande det elprisstöd som går ut i elområde 4, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Från Trelleborg i syd till strax norr om Göteborg går det västsvenska gasnätet. Många hushåll, omkring 27 000, är uppkopplade och värmer sin hem med gas.

Nu tycker regeringen att dessa ska få stöd eftersom även gaspriset har rusat det senaste året. Ersättningen motsvarar ungefär samma ersättning som elstödet ger i elområde 4 (södra Götaland), det vill säga omkring 16 000 kronor för ett villahushåll som förbrukar 20 000 kWh på ett år.

Precis som med elstödet är det aningen svajigt fortfarande när pengarna landar på kontot.

– Nu är beskedet att det kommer, säger Ebba Busch om gasstödet.

Inget till företagen nu

Regeringen har tidigare sagt att elstödspengarna till hushållen kan komma att börja betalas ut i februari, om inget oförutsett händer.

Däremot blir det inget gasprisstöd till företag i det här läget. Flera företag i Skåne, där bagerikoncernen Pågen utmärkt sig mest, driver sin verksamhet på gas.

Ebba Busch hänvisar till att det pågår flera turer på EU-nivå med målet att pressa gaspriset, och att gasen också har blivit billigare sedan toppen tidigare i höstas.

– Så det är i allra högsta grad en levande fråga i EU, säger hon.

Inga nyheter

Företagen svävar också fortfarande i ovisshet om när deras elprisstöd kommer. Regeringen har inte kunnat ge något besked, det är flera detaljer som måste redas ut, bland annat om EU eventuellt måste ge sitt godkännande. 

”Den frågan bereds fortfarande”, meddelar Ebba Busch som inte har några nyheter att komma med i den frågan när hon besöker några företag i Lund under tisdagen.

– Vi håller ett otroligt högt tempo, säger hon.

David Nimhed i Malmö är en av de som får ta del av gasstödet – han är nöjd men fortfarande frustrerad över hur gaskunder behandlats fram tills i dag:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Nimhem i Malmö bor i ett av de 27000 hushåll som kommer att få ta del av det utannonserade gasstödet. Hör vad han tycker i klippet. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Otto Johansson SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.