Den kniv som 30-åringen gick runt med i Rönneholmsparken i Malmö. Foto: Polisen

Ville döda barn för att bli skjuten – frias från förberedelse till mord

Publicerad

30-åringen greps med kniv i en park i Malmö och sa i förhör att han ville döda barn för att polisen skulle skjuta honom. Nu döms han för hot mot tjänsteman, men frikänns från förberedelse till mord.

På morgonen den 5 november beordrades polis till Rönneholmsparken i Malmö efter att en man setts gå runt med kniv. När polisen skulle gripa honom riktade han kniven mot dem, men släppte den när polisen drog vapen.

När polisen satte handfängsel på mannen sa han bland annat: ”Jag ska hugga er, jag vill hugga och döda civila poliser. Nu måste ni döda mig eller så dödar jag er” och ”Jag vill döda er, ni måste skjuta mig så att jag dör”.

I förhör berättade mannen, som är i 30-årsåldern, att han hade släppt kniven för att han ville bli skjuten och att han haft för avsikt att ”ta en kniv och hugga några barn och när polisen sen kommer till platsen kommer det att gå fort”.

Tagit tillbaka uppgifter

Mannen har senare tagit tillbaka uppgifterna och säger i förhör att han är trött på hur sjukvården behandlar honom och att han känt sig tvungen att skada någon för att bli tagen på allvar och visa att han är i behov av hjälp. Han har tidigare varit inskriven på rättspsykiatrisk vård i sju år.

Vid tillfället då han greps var han allvarligt psykiskt störd till följd av narkotikamissbruk, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

I tingsrätten frias han från anklagelsen förberedelse till mord alternativt grov misshandel. Hans uttalade hot och handlingar i övrigt innebär inte att det är bevisat att han beslutat sig för att döda eller skada okända när han köpte kniven, anser rätten.

Däremot döms han för narkotikabrott, knivinnehav och för att ha hotat två poliser i samband med gripandet.

– Utifrån de brott mannen döms för är en skyddstillsyn med föreskrifter om behandling och insatser avseende missbruk av narkotika samt psykisk ohälsa den påföljd som bäst kan antas bidra till att den dömde avhåller sig från fortsatt brottslighet, säger rådmannen Li Österman i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.