Olyckor med rådjur, älg och vildsvin är vanligast, i Skåne är det även vanligt att krocka med dovhjort. Foto: TT/Björn Larsson Rosvall

Viltolyckorna ökar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Nationella viltolycksrådet (NVR) visar att antalet viltolyckor ökar på många håll i landet, även i Skåne.

Under det första halvåret 2018 inträffade 2740 viltolyckor i Skåne. Totalt i landet har över 28 000 viltolyckor inträffat.

Enligt Fredrik Bergh, informationssekreterare på NVR, handlar det om att vi har mer trafik än tidigare och att bilförare måste bli mer medvetna.

– Det är en kombination av en ökad viltstam och ökad trafik. Sedan har vi en hel del orutinerade bilförare som inte är vana att se på vägen som man ska göra. Man tittar på motorhuven istället för längre fram på vägen, säger Fredrik Bergh.

Ökad användning av elektronik

Enligt Calle Eriksson, ansvarig jägare NVR Skåne, finns det inte någon riktig förklaring till ökningen av olyckorna. Mellan åren 2016-2017 stack antalet iväg rejält, det var rekordår jämfört med tidigare.

– Här i Skåne har vi väldigt många vägar i förhållande till en så liten yta. Sedan har vi samtliga klövdjur här och väldigt hög viltstam. Sedan är min teori att det beror på att bilar i dag är översvämmande med elektronik i form av telefoner, GPS-anlägningar som folk programmerar under färd och gör oss ouppmärksamma, säger Calle Eriksson.

Måste anmäla viltolyckor

Sedan 2010 är det lag på att anmäla viltolyckor. Att inte anmäla är straffbart och belagt med böter.

Under sommarhalvåret är det många ljusa timmar på dygnet och bra sikt längs med vägarna. Riskerna för viltolyckor ökar under hösten, då djuren är som mest i rörelse.

Fakta

* Under helåret 2017 rapporterades 61 282 olyckor, en historisk hög nivå. Rådjur, älg och vildsvin är inblandade i de allra flesta incidenter. I särskilt Skåne är även dovhjortar vanligt förekommande vid krockarna.

* Under det första halvåret 2018 har antalet olyckor ökat i 15 av 21 län jämfört med det första halvåret 2017.

* Flest viltolyckor inträffar på hösten.

* Sedan 1 januari 2010 är det lag på att alla kollisioner med vilda djur ska polisanmälas. Bilister som låter bli att anmäla riskerar att åtalas för brott mot jaktlagen.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.