Blivande modedesignern Waxiu Shehu och dottern Fatima. Foto: Linda Fridh/SVT

Waxiu syr kläder för starka kvinnor

Publicerad

Som barn såg han sin mormor väva tyg i Nigeria. Det var då som hans intresse för kläder vaknade. I helgen har han modevisning i Sibbhults Folkets Hus.

Hemma i enrumslägenheten i Hässleholm har Waxiu Shehu, 25 år, gjort en ateljé. Han älskar kläder och fotboll, men slutade med fotbollen på grund av skador, och började sy istället.

Nu går han en textil- och modeutbildning i Malmö och har precis sytt sin första kollektion. Han började rita kläder när han inte hittade den sortens kläder i affären som han själv ville ha. Nu skriver han även en egen modeblogg på nätet.

Foto: Linda Fridh/SVT

Med hjärtat i Östra Göinge

På lördag håller han både i en modevisning och en fest i Sibbhults Folkets Hus. Att modevisningen skulle vara just där, var självklart för honom.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– Jag flydde från oroligheterna i norra Nigeria och kom till Skåne som ensamkommande för ett par år sedan. Först kom jag till Helsingborg och sen till Sibbhult i Östra Göinge. Där fick jag en svensk bonusfamilj och många vänner. Jag är så tacksam för det. Sibbhult och Hässleholm är mina favoritplatser, säger Waxiu Shehu.

Foto: Linda Fridh/SVT

I sitt klädskapande vill Waxiu Shehu blanda den afrikanska traditionen med den svenska. Han ritar och syr det mesta själv. Avancerade sömmar lämnar han till sin vän som är skräddare i Hässleholm.

Kvinnokamp med kläder

I framtiden vill han göra mode till sitt yrke och använda kläder i kampen om kvinnors lika rättigheter i världen. För det är just starka kvinnor som är hans stora inspiration: Mormor, mamma, syster och hans dotter Fatima.

Waxiu Shehu. Foto: Linda Fridh/SVT

– Jag ser kvinnor som mina förebilder. De är starka och de klarar mer än vad samhället tror. När jag växte upp jobbade min mamma mycket. Hon sålde paprika, tomat och lök och tog extra arbeten. Om samhället hade litat på henne och gett henne samma tillit som de gav min pappa, skulle hon kunnat göra så mycket mer. Men hon fick inte den tilltron ändå kämpade hon. Sen när jag kom till Sverige, såg jag att det var samma kvinnokamp här, fast på ett annat sätt, säger Waxiu Shehu.

Modeshowen visas imorgon klockan 15 i Sibbhults Folkets Hus.

Foto: Linda Fridh/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.