Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sitt besök i Malmö fick EU-kommissionär Ylva Johansson (S) lära sig mer om projektet ”Sluta skjut”. Se vad hon hade att säga om det i klippet. Foto: Otto Johansson/SVT

Ylva Johansson om ”Sluta skjut” i Malmö: ”Jag är mycket imponerad”

Publicerad

Skjutningarna har halverats i Malmö sedan arbetet med ”Sluta skjut” startade hösten 2018. EU-kommissionär Ylva Johansson besökte Malmö på torsdagen och vill nu att fler länder ska ta efter projektet.

– Jag är väldigt imponerad av hur tätt man har lyckats samarbeta mellan olika aktörer och vilket oerhört bra resultat man har nått hittills, säger EU-kommissionär Ylva Johansson, om ”Sluta skjut” i Malmö.

Tillsammans med en delegation på 24 personer från Bryssel besökte hon Malmö på torsdagen.

2017 skedde 65 skjutningar i Malmö. 2022 hade antalet mer än halverats och uppgick till 28. Hittills i år har det skett ett femtontal skjutningar i Malmö, enligt polis Glenn Sjögren.

– Det här visar att vi måste jobba tillsammans och vi måste visa att hela samhället sätter hårt emot våldet och skjutningarna. Men också att det faktiskt finns andra vägar för människor att lämna kriminaliteten, säger Ylva Johansson till SVT.

EU-kommissionären: ”Väldigt givande”

I projektet ”Sluta skjut” samarbetar polis, kriminalvård och Malmö stad för att minska skjutningarna i staden. I Europa finns det liknande projekt men de är för få, menar Ylva Johansson.

Som EU-kommissionär har hon ansvar för den allra grövsta brottsligheten i Europa.

Tillsammans med sitt team arbetar hon bland annat med att utforma en ny EU-strategi för Europas inre säkerhet samt med att fördjupa samarbetet inom brottsbekämpningen.

– Vi ser att de flesta av de här gängen inte nationella utan de har också kopplingar till andra länder och ibland också utanför EU. Då behöver man mer av informationsutbyte, mer av polissamarbete och det är där mitt ansvar kommer in, säger Ylva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.