Enligt experter på näthat finns det tre saker man ska tänka på när man utsätts för mobbning på internet. För det första att det inte handlar om att man själv gjort något fel när man utsätts, för det andra att prata med en vuxen om det som hänt och för det tredje anmäla. Både till sidan där det skett och till polisen.
– Många saker är förtal eller olaga hot eller ärekränkning. Därför är det viktigt att anmäla det, säger Olle Cox, nätexpert på antimobbningsorganisationen Friends.
Kommenterar pappans självmord
De kommentarer Tova Helgesson tycker är jobbigast att höra är de som rör hennes pappas självmord.
– Att det är mitt fel att han dog och så, det är faktiskt inte kul att höra, säger hon.
Hur brukar du reagera när du hör något sånt?
– Jag brukar faktiskt börja gråta för att jag blir verkligen riktigt ledsen för jag förstår inte hur folk kan vara så hemska mot en annan människa som inte gjort någonting mot en.
Träning i empati
Forskning visar att unga främst har kontakt på nätet med personer de känner även annars. Det innebär att den som är mobbad i skolan inte längre får en fristad i hemmet.
– Det är därför det är viktigt att både skola och vårdnadshavare och andra vuxna runtomkring pratar om nätet så att man både tränar barn och unga i empati på nätet men också ger strategier för hur man kan hantera det som dyker upp och inte känns så roligt, säger Olle Cox.
Tova Helgesson har större respekt för den som säger saker till henne direkt än för den som skriver på intenet. För hon har erfarenhet av mobbning även i verkliga livet.
– Pekningar, skratt och ibland har de skrikit hora när jag gått förbi. Men det är inte så brutal mobbning som det kan vara på andra ställen, säger hon.