Ystad – Företag vägrar erkänna byggfusk

Uppdaterad
Publicerad

Feldragen ventilation och byggen som inte stämmer med ritningarna är en sak, men att inte få ersättning för felen av byggföretaget är en helt annan. Det är något som en husägare i Ystad drabbats av.

Ulrika Klöv Nilsson anlitade ett Byggföretag i Göteborg för att bygga ett fritidshus i Ystad. Allt bra, trodde hon.

Men efter ett tag upptäckte hon en mängd fel, bland annat feldragen ventilation och konstruktioner som inte stämmer med ritningarna. Dessa har företaget inte velat rätta till.

– Det har varit svårt under hela processen. Så fort det har varit något som inte har stämt, då har det varit vi som byggherrar som varit skyldiga, säger Ulrika Klöv Nilsson.

Hon är inte ensam om att ha drabbats. Flera husägare, underleverantörer och anställda som SVT i Göteborg talat med, är missnöjda med byggföretaget.

– Att man måste jobba för att få färdigt grejerna begrep han nog inte, säger en person som önskar att vara anonym.

– Det känns som om det var dålig ordning. Vi sågs som besvärliga när vi kom dit, för att vi ställer kvalitetskrav, säger en annan.

Missnöjet bland kunderna ökade, och det gjorde också företagets skulder. Men istället för att ta tag i saken gjorde ägaren sig av med sin andel av företaget utan att informera kunderna.

Sedan slutet av april ägs företaget av en man i Småland med en obetydlig årsinkomst. Men han vill inte prata om varför han tagit över en firma med så många problem. På samma ort bor också den nya styrelsesuppleanten i ett hus ägt av den gamla ägaren.

– Det känns nästan som om det är en plan med alltihop och det är ju fruktansvärt. För tillfället känner jag mig väldigt upprörd och arg, säger Ulrika Klöv Nilsson.

Och den gamla ägaren fortsätter nu att bygga hus i ett nytt företagsnamn, och vill inte bemöta kritiken från husägarna. Han säger däremot till SVT att han varit passiv delägare i byggföretaget och inte haft med byggena att göra.

Det trots att han enligt papper till bolagsverket stått som ägare till de flesta eller alla aktier i företaget och att han varit den som köparna varit i kontakt med.

– Det är han som har fattat alla beslut, vid minsta lilla sak, säger Ulrika Klöv Nilsson.

Nu tar minst tre andra familjer som haft med företaget att göra till rättsliga åtgärder för att få ersättning eller få rättat till de fel som uppstått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.