När Zaher Sharifi fyllde 18 tvingades han flytta från HVB-hemmet. Foto: Bernard Mikulic

Zaher tvingades lämna HVB-hemmet när han fyllde 18

Uppdaterad
Publicerad

När Zaher Sharifi fyllde 18 år tvingades han flytta från HVB-hemmet.

– De säger att jag är vuxen och ska klara mig själv, men det är svårt, säger han.

– Jag har mitt liv i Vellinge. Här går jag i skolan och har mina vänner. När jag fyllde 18 förlorade jag min gode man och tvingades flytta från mitt HVB-hem, säger Zaher Sharifi från Afganistan.

Han kom till Sverige med den stora flyktingströmmen 2015.

– Jag har varit i Sverige i två år. De säger att jag är vuxen och att jag ska klara mig själv nu, men det är svårt, säger Zaher Sharifi.

Han bor tillfälligt hos en familj i Höllviken och går på Sundsgymnasiet i Vellinge. Där arbetar Kajsa Eldh som skolkurator och hon har kontakt med flera av ungdomarna som är i samma situation som Zaher.

Skolkuratorn Kajsa Eldh Foto: Bernard Mikulic

– De mår fruktansvärt dåligt. De är jätteoroliga inför 18-årsdagen, över ovissheten vad som kommer att hända dem. Jag träffar  ungdomar som har slutat sova, som inte kan äta, som tappar håret på grund av stress, som har ångest och självskadebeteende.

Vädjar till kommunen

Hon har skrivit ett öppet brev till kommunen där hon vädjar till ledningen att de ska låta ungdomarna bor kvar i kommunen och få stöd av gode män under hela asylprocessen. I dag skickas de till ett av Migrationsverkets anläggningsboenden när de fyller 18 år. Får de uppehållstillstånd kan de bosätta sig var de vill enligt EBO-lagen (lagen om eget boende) men många ungdomar har ingen möjlighet att skaffa ett eget boende. 

– Det måste gå att hitta bostäder åt de här ungdomarna i Vellinge. De mår inte bra och kan inte koncentrera sig på sina studier när de kommer till en vuxenboende där de tvingas dela rum med flera okända personer, säger Mikael Kinning, projektledare för MedMänniskaNu, Röda korset i Vellinge kommun.

Pengarna för 2017 beslutas i riksdagen den 22/11. Pengarna för 2018 beslutas sedan den 12/12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.