Zlatanstatyn vandaliserades på nytt under natten mot torsdag. Enligt polisen har någon sågat i benen så pass kraftigt att det fanns ”viss rasrisk”. Foto: Anders Magnusson

Zlatanstatyn vandaliserad igen – ”Rejält sågad i benen”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatanstatyn i Malmö har vandaliserats flera gånger sedan det blev officiellt att fotbollsstjärnan köpt in sig i Hammarby. Nu har det hänt igen – under natten mot torsdag har någon sågat kraftigt i skulpturens ben.

– Det var viss risk för att den rent av skulle rasa, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen.

Larmet till polisen om skadegörelsen inkom strax efter klockan 02.30 natten mot torsdag.

– Någon har gått på och på något sätt sågat i benen. Det var viss risk för att den rent av skulle rasa. Så bedömningen var nog att det var rätt så rejält sågat i benen, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen.

Zlatanstatyn

Förutom att det sågats i statyns ben och fötter ska även ett rep hängts runt dess hals.

Polisen har haft kontakt med Malmö stad som satt upp staket runt statyn. De ska även ha beställt dit väktare. Det finns ingen misstänkt eller frihetsberövad.

Vandaliserats tidigare

Nattens skadegörelse är inte den första som drabbar statyn. Sedan det blev officiellt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i Malmö FF:s rival Hammarby har bland annat en toalettsits hängts runt dess hals och hatord har klottrats på marken.

På sociala medier har det tidigare även lagts upp filmer där flera personer kastar bengaler mot bronsskulpturen och skriker ”Judas” och ”bränn ner honom”. Också en fastighet i Stockholm som ägs av fotbollsstjärnan har vandaliserats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet