En skulptur har försvunnit från Handelshögskolan i Göteborg. Skolan har polisanmält händelsen. Foto: Maria Norrström

Skulptur på Handelshögskolan spårlöst borta

Publicerad

En skulptur gjord av Kjartan Slettemark, som har stått på Handelshögskolan i Göteborg, har försvunnit.

– Det är förstås väldigt tråkigt att vi förlorat konstverket ”Visst é jag läcker”. Det har säkert väckt både gillande och frågor, vilket är tanken med konsten i vår miljö, säger Maria Norrström, kommunikationsansvarig på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Skulpturen i form av ett kvinnoben, gjord av den kände norske konstnären Kjartan Slettemark, har försvunnit från Handelshögskolan i Göteborg.

Det var på morgonen den trettonde december som personal upptäckte att skulpturen – med namnet ”Visst é jag läcker” – saknades från det betongfundament som det stått på.

Fokus på kön och genusfrågor

– Konstverket har vandaliserats en gång tidigare och det är möjligt att dess utformning har känts provocerande eller helt enkelt kul att plocka med sig, säger Maria Norrström.

Hur ser ni från högskolans sida på det här?

– Det är förstås väldigt tråkigt att vi förlorat det här konstverket. Kjartan Slettemark var en kontroversiell konstnär och en pionjär inom performancekonst och konstaktivism under 1960- och 1970-talen, och även när det gällde att sätta fokus på kön och genusfrågor.

Handelshögskolan har polisanmält stölden av konstverket, som ägs av Statens Konstråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.