Var tredje ridklubb saknar helt omklädningsrum, på många andra är de undermåliga. Bilden är hämtad från ett annat sammanhang. Foto: TT/arkiv

Var tredje ridklubb saknar omklädningsrum

Uppdaterad
Publicerad

Många småländska ridanläggningar är gamla och i skriande behov av upprustning. En av tre ridklubbar saknar omklädningsrum helt, visar statistik från Smålands ridsportförbund.

– Även om jag är väl insatt i ridsporten, så blir man chockad över den siffran. Vad handlar det här om? Varför ska inte ridsporten ha möjligheter som andra idrotter?, undrar Madeleine Dunsäter, verksamhetschef Oskarshamns ridklubb. 

450 medlemmar på åtta skåp 

Oskarshamns ridklubb tillhör dem som har ett omklädningsrum, men det är dåligt och täcker inte behoven som finns. De har 450 medlemmar som får samsas om åtta skåp och en dusch. Kvällstid är det lilla omklädningsrummet helt täckt med ridelevernas tillhörigheter. 

Oskarshamn

– Det är mellan 50 till 60 personer som rör sig genom stallet under ett par timmar en kväll och då är det inte mycket med en dusch, säger Madeleine Dunsäter. 

Killar och tjejer byter om tillsammans

Ett annat problem med att det bara finns ett omklädningsrum är att killar och tjejer måste byta om tillsammans. Nu hoppas Oskarshamns ridklubb att kommunen ska stötta dem så att de kan bygga en ny och modern ridanläggning. 

Ordförande för bildningsnämnden, som bland annat har ansvar för fritidsfrågor på Oskarshamns kommun, blev överraskad över att det inte finns möjlighet för killar och tjejer att byta om i olika omklädningsrum.

Magnus Larsson (C), ordförande Bildningsnämnden på Oskarshamns kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

– Det är ju inte bra och det kände jag inte till om jag ska vara ärlig. Jag ser det som en självklarhet att den möjligheten ska finnas, säger Magnus Larsson (C), ordförande bildningsnämnden på Oskarshamns kommun. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet