Hundratals ridskolor kan tvingas bygga om. Foto: TT

Hundratals ridskolor kan tvingas bygga om

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket ska nu utreda om det på sikt ska bli ett totalförbud mot att ha hästar uppbundna i spiltor. Det skulle innebära att många ridskolor skulle behöva byggas om, vilket skulle bli tufft ekonomiskt och det är inte säkert att alla skulle klara av det.

När man ska bygga nytt stall har det sedan 2007 varit förbjudet att bygga spiltor, där hästarna står bundna stora delar av dygnet. Nu har Jordbruksverket fått i uppdrag av regeringen att utreda vad ett totalförbud av spiltor skulle innebära och den utredningen ska vara klar 1 juli 2019.

– I den här utredningen ska vi titta på hur ett förbud mot att ha djur uppbundna skulle påverka ridskolor. Vi ska också titta på vilka övergångsperioder som skulle kunna bli aktuella. Vi vet väldigt lite ännu eftersom utredningen ska vara klar först till nästa sommar, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket.

Hot mot ridskolor

På Svenska Ridsportförbundet välkomnar de ett beslut om att på sikt förbjuda spiltor. Samtidigt ser de problemet med att det blir väldigt dyrt att bygga om stall och att det kan vara svårt att få ekonomiskt stöd från kommunen. Risken finns att flera ridklubbar skulle gå i konkurs.

Anna Reilly, ridskolerådgivare.

– Jag hoppas på en förståelse för ridskolans betydelse i samhället. Ridskolan är en stor fritidsgård i en kommun. Ridsport är den näst största ungdomsidrotten efter fotbollen, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas att kommunerna satsar på idrotten och hjälper till att bygga om för hästarna så att vi kan möta framtiden. Men om föreningarna ska klara det själva så kommer det bli tufft ekonomiskt och det är inte säkert alla klarar det.

Siffror från Svenska Ridsportförbundet visar att det rör sig om cirka 215 ridklubbar med spiltor som behöver byggas om i olika omfattning och ett 20-tal av dem finns i Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ridskolor med problem

Mer i ämnet