Magnus Larsson (C), ordförande Bildningsnämnden på Oskarshamns kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

Politiker tror på dispens och övergångsperiod

Uppdaterad
Publicerad

Ridklubben i Oskarshamn skulle behöva byggas om så att hästarna kan stå i boxar istället för i spiltor, men det är ännu oklart vad de kan få för stöd av kommunen.

Jordbruksverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda om det ska bli totalförbud mot att ha hästar uppbundna i spiltor. Utredningen ska vara klar senast den 1 juli 2019. Blir det ett förbud kommer det påverka många ridskolor.

– Som jag ser det skulle vi behöva bygga ett nytt stall, säger Madelene Dunsäter, verksamhetschef på Oskarshamns Ridklubb.

Ridskolor med problem

Oklart vad de kan få för stöd av kommunen

På Oskarshamns kommun kan de i dagsläget inte säga vad de kan ge för stöd till Oskarshamns ridklubb om de behöver bygga nytt. 

– Min gissning är att det kommer att komma någon form av dispens och övergångsperiod. Vi måste titta på hur långt tidsperspektiv vi kommer att ha på oss när Jordbruksverket väl har satt ner foten, säger Magnus Larsson (C), ordförande bildningsnämnden på Oskarshamns kommun.

Flera ridskolor har redan byggt om 

Eftersom det sedan 2007 har varit förbjudet att bygga nya spiltor för hästarnas dygnsvila när man bygger nytt stall, så har många räknat med att spiltorna kommer att fasas ut och en del av dem har redan börjat bygga om.

Västerviksortens Ryttarförening har nyligen fått beviljat av kommunen att bygga två nya stall som kommunen bekostar då de tre gamla stallbyggnaderna är i dåligt skick och omoderna. Nybyggnationen startar nu i höst.  

Ljungby Ridklubb är ett annat exempel där stallet byggdes om för några år sedan och där alla hästar nu står i boxar. 

– Många anläggningar i Småland är ganska gamla och är i behov av renovering, så ser det ut över hela distriktet. En del har byggt om och tagit bort spiltorna och gjort boxar, men vi har fortfarande ganska många spiltor kvar, så en sådan här förändringar i lagkrav påverkar mycket, säger Anna Zetterlund på Smålands Ridsportsförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ridskolor med problem

Mer i ämnet