• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Arkivbild SVT

12-årig flicka dog- IVO kritiserar utebliven vård

Efter hjärtoperationen skulle flickan gjort en undersökning på Västerviks sjukhus. Men undersökningen uteblev och flickan dog. Nu kritiserar IVO Landstinget i Kalmar län för utebliven vård.

Flickan hade i maj 2016 gjort en hjärtklaffsoperation och skulle bli kallad på uppföljande undersökning i Västervik inom några månader. Men kallelsen dök aldrig upp, inte heller när föräldrarna hörde av sig till sjukhuset.

I januari i år brast den nya hjärtklaffen och 12-åringen avled. Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu Landstinget i Kalmar för att de brustit i uppföljningen av hjärtsjuk patient och patienten inte har fått god vård.

IVO skriver i sitt utlåtande att komplikationen flickan drabbades av är ovanlig men känd vilket borde ha gjort att återbesöket skulle skett inom utsatt tid. SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att brist på läkare och förmåga att prioritera rätt var skälen till att flickan inte kallades till uppföljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer