15 män fälls i MC-målet

Uppdaterad
Publicerad

15 av de 19 män som stått åtalade för attacken mot Svineri MC i Kalmar fälldes idag av Kalmar tingsrätt.

De som fälls döms för grov misshandel, skadegörelse och egenmäktigt förfarande till fängelse i två år och sex månader. Fyra av de åtalade frias helt från misstankar.

Åklagaren hade yrkat på minst fyra års fängelse, men Men Åsa Adolfsson, en av åklagarna, är ändå nöjd.

-Spontant tycker jag att domen är bra, säger hon.

Ingen kunde pekas ut

I målet har hela 95 personer förhörts, men trots det omfattande muntliga bevisningen har inte en enda gärningsman kunnat pekas ut.

SVT har tidigare kunnat berätta hur vittnen under rättegången sagt att de inte kommer ihåg vad som hände, trots att de vid de första polisförhören kunnat berätta vilka det var som attackerade klubben.

Bland annat sade presidenten i Svineri MC, som blev svårt misshandlad, tidigt under polisförhören att männen som attackerade honom bar Hells Angels-västar, något som han under rättegången inte ville kännas vid.

Organiserad brottslighet

Samtliga dömda har enligt domen anknytning till Hells Angels. Antingen som fullvärdiga medlemmar, prospects, eller via supporterklubbarna Red Devils MC och Red & White crew.

Tingsrätten har i domen tagit särskild hänsyn till att brotten varit en del i den organiserade brottsligheten. Ingenting har under rättegången pekat på att de åtalade hade något personligt otalt med Svineri MC eller deras medlemmar.

Tingsrätten anser därför att syftet med attacken måste ha varit att skada klubben och dess medlemmar, och misshandeln anses därför vara en del i den organiserade brottsligheten.

Hänvisade till teknisk bevisning

Eftersom inga gärningsmän kunnat pekas ut av vittnen skriver tingsrätten skriver att man varit helt hänvisad till teknisk bevisning. Det har i första hand handlat om blodspår på de åtalades kläder. Blod som genom analys visat sig komma från offren i Svineri MC.

Tingsrätten har funnit det bevisat och styrkt att de åtalade tillsammans och i samråd misshandlat åtta medlemmar ur Svineri MC som befann sig i klubbens festlokal.

Tingsrätten finner det också styrkt att de dömda männen gjort sig skyldiga till skadegörelse på Svineri MC:s lokaler, samt egenmäktigt förfarande då man tagit en del av medlemmarnas MC-västar som innehöll personliga tillhörigheter som mobiltelefoner och kontanter.

Eftersom tingsrätten inte funnit det styrkt att det fanns någon avsikt att ta telefoner och kontanter så döms de åtalade för egenmäktigt förfarande och inte grovt rån som åklagaren hade yrkat på.

Kommer överklaga

Försvarsadvokat Bo Runnqvist företräder en av de dömda, och han säger att hans klient kommer att överklaga domen.

-Jag tror att samtliga dömda kommer att överklaga eftersom samtliga har förnekat brott, säger han till SVT Smålandsnytt.

Oförklarat fingeravtryck

En av som frikändes var enligt åklagaren knuten till en karta över platsen där den andra MC-klubben fanns. På kartan fanns mannens fingeravtryck.

Men det gick inte att visa att det verkligen var den åtalade som gjort kartan med dess anvisningar. SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, hittade bara ganska svaga samband mellan skriften på kartan och mannens vanliga sätt att skriva. Hur och varför han satt sitt fingeravtryck på kartan gick heller inte att reda ut och därmed kunde det heller inte styrkas att han deltagit i planeringen, ansåg rätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mc-bråk i Kalmar

Mer i ämnet