Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rättegången hölls i Växjö tingsrätt mot en 17-åring som nu dömts för olaga hot och förolämpning mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Foto: TT/Suvad Mrkonjic

17-åring fälls för hot mot Jimmy Durmaz

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring från Växjö fälls för att ha hotat fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Han har enligt rätten haft uppsåt och döms för olaga hot och förolämpning.

Det var på övertid och vid ställningen 1-1 i matchen som Jimmy Durmaz orsakade en frispark just utanför det svenska straffområdet. Ur dålig vinkel och via en vacker frisparksvariant avgjorde tysken Toni Kroos matchen.

Durmaz fick efter matchen ta emot rader av rasistiska kommentarer och hot. Den 17-åring som nu döms stod inför rätta misstänkt för olaga hot och förolämpning.

Kom med sina föräldrar

Rättegången genomfördes bakom stängda dörrar i Växjö tingsrätt. Det var en nervös 17-åring, som i sällskap med föräldrar och försvarare mötte landslagsspelaren – som deltar i förhandlingen via länk – i rättsalen under morgonen.

– Jimmy Durmaz har tagit väldigt illa vid sig. Han mådde dåligt efter hoten och kände en rädsla för sin egen säkerhet och för sin familjs säkerhet, säger advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder Jimmy Durmaz under rättegången.

Dagsböter och skadestånd

17-åringen döms att betala 50 dagsböter à 50 kronor. Han ska också betala 8000 kronor i skadestånd till Jimmy Durmaz för kränkning.

– Tingsrätten har dömt i enlighet med åtalet och jag är därmed nöjd, säger kammaråklagare Annie Runander till SVT.

Åklagaren yrkade också på att 17-åringen skulle betala skadestånd för sveda och värk, men det yrkandet avslogs av tingsrätten.

17-åringens försvarare Torgny Eklund säger att han inte vill kommentera domen förrän han talat med sin klient. De vet ännu inte om de kommer att överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer