Här poserar den misstänkta 17-åringen med den döda berguven. Foto: Polisens förundersökning

17-åring poserade med död berguv – frias från jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som spred bilder på sig själv när han höll upp en död berguv som trofé frias av Växjö tingsrätt. Rätten anser att det inte går att bevisa att det var 17-åringen som sköt fågeln.

Det var i augusti 2021 som 17-åringen spred bilden där han håller upp en död berguv. Bilden spreds bland annat till klasskompisar på hans skola i Kronoberg och till hans dåvarande flickvän och dennes pappa. Flickvännen har vittnat om att 17-åringen i ett sms påstått att han skjutit berguven med ett ”salongsgevär”.

Förklaringen: Ville verka cool

Berguven räknas som statligt vilt och är hårt reglerad i jaktlagen. 17-åringen har hela tiden förnekat brott och sagt att han hittade den redan döda fågeln i skogen när han var ute för att jaga räv. Att han skrev att han skjutit berguven var enligt 17-åringen en lögn för att verka cool.

När han efteråt insåg att han kanske var skyldig att anmäla den döda berguven till polisen ska han ha gett sig ut på nytt för att hämta fågeln, men då var den borta.

Och just eftersom man inte kunnat lokalisera eller undersöka fågeln kan man heller inte klarlägga vad den dött av, skriver tingsrätten. Och det gör att bevisningen för jaktbrottet inte räcker. 17-åringen frias därför.

Stängdes av efter hot

17-åringen stod också åtalad för två fall av olaga hot mot skolkamrater. I det ena fallet åtalades han ha riktat ett oladdat vapen mot två personer och tryckt av. Även här tycker tingsrätten att bevisningen haltar, berättelserna går isär och friar 17-åringen.

Men han döms för att vid ett tillfälle ha hotat en skolkamrat efter en fest och att han då skulle ”spräcka skallen” på honom till 30 dagsböter på 50 kronor, totalt 1500 kronor.

17-åringen stängdes av från skolan efter de anmälda händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.