Här poserar den misstänkta 17-åringen med den döda berguven. Foto: Polisens förundersökning

Poserar med död berguv – 17-åring åtalas för jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring åtalas misstänkt för jaktbrott och olaga hot. Enligt åtalet ska han ha terroriserat skolkamrater på skolan han går på i Kronoberg, och dessutom ha skrutit om att han skjutit en berguv. Själv säger 17-åringen att allt handlar om en grupp skolkamrater som hatar honom och vill sätta dit honom.

Det handlar om två separata åtal som vävts samman till ett, då det i stort innefattar samma personer.

I åtalet misstänks alltså den 17-årige pojken för att ha skjutit och poserat med en berguv. Berguven räknas som statligt vilt och är hårt reglerad i jaktlagen. I bevisningen finns bland annat bilder som 17-åringen skickat till skolkamrater och sin före detta flickväns pappa. På bilden poserar 17-åringen med en död berguv, och i meddelandet står ”120 meter från bilen med salongsgeväret”.

17-åringen nekar till brott, och säger att han och en kompis hittade den döda fågeln och tog bilder. Meddelandet om att han skjutit fågeln förklarar han med att han ljög för att ”verka cool”.

Riktade gevär mot skolkamrat och tryckte av

I den andra delen av åtalet misstänks 17-åringen för att ha hotat två av sina klasskamrater på den skola han går på. På skolan, som bland annat har inriktningen jakt, ska 17-åringen ha riktat sitt gevär mot en skolkamrat och tryckt av. Geväret var inte laddat, men det visste inte skolkamraten om.

Vid ett annat tillfälle ska han ha hotat en annan skolkamrat och uttalat att han ska ”slå in skallen” på honom. Flera vittnen på skolan har berättat att 17-åringen har en kort stubin, och att han gjort liknande saker mot andra.

17-åringen själv nekar till brott, och säger i förhör att det handlar om en grupp elever på skolan som hatar honom och därför vill sätta dit honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer