De förorenade jordmassorna på södra delen av Fredriksskans i Kalmar ska saneras. Foto: Kalmar kommun

17 miljoner för att sanera Fredriksskans

Publicerad

Naturvårdsverket beviljar Kalmar kommun knappt 17 miljoner kronor för saneringen av marken kring Fredriksskans, där man ska bygga bostäder.

– Det känns bra att få det här beskedet. Vi hade visserligen sökt ett större bidrag men det viktigaste är att vi nu vet vad som gäller och kan förbereda saneringsarbetet, säger Pär Svanfeldt exploateringschef på Kalmar kommun i ett pressmeddelande.

Saneringen gäller den södra delen av Fredriksskans, där marken har höga halter av föroreningar, bland annat tungmetaller. Föroreningarna kommer från en tid då Fredriksskans användes som soptipp.

Vid ett bostadsbygge riskerar föroreningarna att spridas både till grundvatten och ut i Malmfjärden, varför man nu kommer att gräva bort flera meter av jordmassor som fylls på med nya.

Målet är att genomföra saneringen under 2019, för att sedan sätta spaden i marken för bostäderna på Fredriksskans år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer