Vid branden totalförstördes ett hus som används av hemvärnet. Foto: Helmuth Petersson

Två unga män häktade för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Två män, en i 18-årsåldern och en i 20-årsåldern, har häktats misstänkta för branden i ett torp i Ljungbyholm söder om Kalmar i december.

De är på sannolika skäl misstänkta för människorov, grovt olaga tvång och grovt olaga hot. Häktningsförhandlingen hölls delvis bakom stängda dörrar med hänsyn till deras ålder.

Mordbranden inträffade i hemvärnsstugan i Krankelösa utanför Ljungbyholm inträffade i december. En ung man berättade då att han blivit kidnappad och tvingad till att anlägga branden, och sex personer blev misstänkta för människorov. 

Branden vid hemvärnstorpet

Fem av dem anhölls men släpptes senare. 

”Bevisläget annorlunda”

På måndagen anhölls de två männen på nytt. På onsdagen beslöt Kalmar tingsrätt att de skulle häktas.

Brottet begicks för tre månader sedan och utredningen har fortsatt sedan dess. Nu ser bevisläget annorlunda ut och därför har jag begärt männen häktade, säger kammaråklagare Lise-Lotte Norström till SVT Nyheter Småland.

Sex personer missstänkta

Förutom misstanke om människorov handlar det om grovt olaga tvång och grovt olaga hot. 

– Totalt är sex personer misstänkta för människorov men det är bara dessa två som jag begärt häktade, säger Lise-Lotte Norström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid hemvärnstorpet

Mer i ämnet