ICA Maxi höll under måndagen stängt efter branden Foto: SVT

18-åring kommer åtalas för grov mordbrand efter Maxibranden

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag kommer åtalet mot den 18-åring som sitter häktad misstänkt för branden på Ica Maxi i Växjö i februari. De två tjejerna som också var med i butiken är inte längre misstänkta.

Nästa vecka kommer åtal väckas mot 18-åringen som suttit häktad sedan februari. Han misstänkts för grov mordbrand.

Det var den 2 februari strax innan klockan 18 på kvällen som räddningtjänsten larmades om en brand på Ica Maxi i Växjö. Det visade sig att den hade startat på fritidsavdelningen och dagen efter fick butiken hålla stängt för sanering.

Tre ungdomar misstänkta

Tre unga personer blev tidigt misstänkta. Men nu har de två tjejerna som är 16 och 17 år gamla avskrivits från utredningen.

– De var på plats men det går inte att säga att de hade en del i handlingen som ledde till att det började brinna, säger åklagaren Jonny Philipsson.

Ett tänt ljus

Ett ljus tändes inne i butiken.

– Det var ett ljus involverat men enbart ljuset i sig var inte tillräckligt för att starta branden, säger Jonny Philipsson.

Exakt vad det var som orsakade branden och vad 18-åringen är misstänkt för att ha gjort vill han inte gå ut med nu, det tekniska detaljerna väntar han med till åtalet blir offentligt

Hela händelsen fångades av en av butikens övervakningskameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.