Bensinstationen Circle K i Oskarshamn är en av flera utsatta butiker. Foto: SVT

18-åringar rånade tre butiker – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Två unga män i 18-årsåldern döms till fängelsestraff efter fem rån och rånförsök mot butiker i Oskarshamn och Gamleby. Ena 18-åringen döms till 1 år och 8 månaders fängelse.

Rånen utfördes av 18-åringarna i april och maj tidigare i år. Butikspersonal blev hotade med kniv och gärningsmännen kom över cigaretter, pengar och lotter.

Den ena 18-åringen döms för rånet mot pressbyrån i Gamleby den 8 maj, rånet mot Shell-macken i Oskarshamn 23 april, rånet mot Circle K i Oskarshamn den 12 maj, rånförsöket mot Circle k i Oskarshamn 6 maj och rånförsöket mot KB-hallen i Oskarshamn den 25 maj.

Åklagare: ”Brott som får stora följder”

Åklagaren yrkade på fängelsestraff för båda männen trots deras unga ålder.

– Det är allvarliga brott eftersom det får så stora följder för dem som utsätts för rån. Det vanliga är att de utsatta blir väldigt rädda och får problem efteråt som kan påverka hela deras liv, sa Thomas Hagman åklagare till SVT Nyheter för en vecka sedan.

I dag kom domen av tingsrätten i Kalmar. Ena 18-åringen döms till 1 år och 8 månader för rån, olaga hot, skadegörelse och ringa narkotikabrott. Den andra unga mannen döms till sex månaders fängelse för rån.

Advokaten: Borde tagit mer hänsyn

– Domen blev något högre än jag hoppats på. Ena 18-åringen hade lagt alla korten på bordet. En hel del hade inte klarats upp om han inte gjort det något man borde tagit hänsyn till mer, säger Thomas Magnusson advokat.

LÄS MER: Lista över alla rån hittills i år i Oskarshamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.