Lista: Alla rån hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har åtta butiksrån och fyra personrån, varav två försök till rån, inträffat i Oskarshamn. Ett av rånen har klarats upp och en man har dömts. Övriga är ouppklarade.

Rånvågen i Oskarshamn inleds vid årets början. Under nyårsnatten rånas en man i 35-årsåldern av två män som sparkar och slår honom och tar hans mobiltelefon.

Lördag den 22 april rånas en matbutik i Kristineberg. En man hotar personal med kniv och får med sig kontanter. Mannen grips och döms till två års fängelse för rån.

Rånen i Oskarshamn

Det är dock det enda av rånen som klarats upp och knappt ett dygn senare är det dags igen.

Natten mot söndag den 23 april utsätts en bensinstation för ett väpnat rån. Maskerade rånare hotar den butiksanställde med kniv och tar kontanter och cigaretter.

Fredag 12 maj rånas bensinmacken på Åsavägen i Oskarshamn. Beväpnad med kniv får den maskerade rånaren med sig cigaretter.

Torsdag 25 maj drabbades på nytt matbutiken i Kristineberg för ett rånförsök när en maskerad man hotar personalen.

Den 29 juni rånas en 17-årig man av tre maskerade gärningsmän. 17-åringen misshandlas och hotas med pistol och kniv och tvingas lämna ifrån sig sin mobiltelefon.

Fredag 4 augusti rånas bensinstationen på Sörviksvägen i Oskarshamn av två maskerade gärningsmän med pistol. De kommer över en okänd summa kontanter.

Onsdag 16 augusti rånar två maskerade gärningsmän en Ica-butik. De hotar personalen med ett pistolliknande föremål och kommer över en okänd summa kontanter.

Tisdag 5 september rånas en livsmedelbutik av två maskerade män med kniv. De kommer över kontanter.

Dagen efter den 6 september utsätts en man i 60-årsåldern för ett rånförsök. Två män med ett knivliknande föremål försöker tvinga till sig mannens mobiltelefon. 60-åringen lyckas dock sparka till en av männen och de springer från platsen.

Natten till den 1 oktober utsätts en 18-årig man för ett rån av tre maskerade gärningsmän. 18-åringen tvingas lämna ifrån sig sin mobiltelefon.

Den 2 oktober utsätts Ica-butiken på Stengatan för ett väpnat rån. En gärningsman hotar personalen med ett pistolliknande föremål och får med sig en okänd summa kontanter.

Polisen tror det finns flera gärningsmän

Och enligt tidningen Barometern-OT tror inte polisen att rånen begåtts av samma gärningsmän.

– Det kan vi inte slå fast, det kan mycket väl vara olika människor som ligger bakom, säger kriminalkommissarie Anders Pernius till tidningen Barometern-OT.

Polisen vill inte kommentera eventuella signalement.

– Nej, vi kan inte säga något konkret om signalement än. Vi ska hålla fler förhör, gå igenom filmer innan vi kan säga mer, säger Anders Pernius till Barometern OT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånen i Oskarshamn

Mer i ämnet