Domen: ”Det har funnits konkret fara för att personen skulle dö. 19-åringen led inte av psykisk störning och har medvetet utdelat knivhugget”. Foto: SVT.

”Obegripligt” knivhugg på campingplats gav fängelse

Uppdaterad
Publicerad

19-åringen utdelade ett knivhugg med kraft mot en man som fick livshotande skador. Tingsrätten fastslår att gärningsmannen varit likgiltig för att personen kunde dö av knivhugget och dömer 19-åringen till fängelse för mordförsök.

Händelsen inträffade i en kö till ett gatukök på campingen Kärrasand i Urshult i södra Småland i samband med en konsert strax efter midnatt den 6 juni i år.

Strax efter stängningsdags högg 19-åringen oprovocerat en man med en fällkniv i halsen. Knivhugget gick igenom nästan hela halsen och slog loss en bit av tungbenet.

Nedsövd i nio dygn

Mannen fördes efter händelsen i ambulans till Växjö lasarett där han opererades för livshotande skador. Mannen låg nedsövd i nio dygn och i dag har han svårt att höja rösten och har fått sämre syn på ena ögat.

19-åringen har erkänt misshandel men har förnekat brott i övrigt. Till sitt försvar har han bland annat hävdat att han siktat mot axeln och råkade träffa mannen i halsen av misstag. En version som tingsrätten avfärdade baserat på vittnesuppgifter.

”Obegriplig” gärning

”Det har funnits konkret fara för att personen skulle dö. 19-åringen led inte av psykisk störning och har medvetet utdelat knivhugget”, står det i domen.

Domstolen bedömer att den åtalade hade ett så kallat likgiltighetsuppsåt, det vill säga att han var likgiltig inför att knivhugget skulle kunna leda till döden och därför döms 19-åringen för mordförsök och inte misshandel till fängelse i fyra år och sex månader för mordförsök.

Växjö tingsrätt kan alltså inte se något motiv till dådet, utan beskriver gärningen som ”obegriplig”.

Han ska även betala knappt 150.000 kronor till brottsoffret i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.