Foto: TT

19-årig tjej åtalas för brott – kom inte till mönstring

Publicerad

Den 11 mars i år kallades en 19-årig tjej från Hultsfreds kommun till mönstring för grundutbildning i värnplikt. 19-åringen bekräftade kallelsen men dök aldrig upp, nu är hon åtalad för brott mot totalförsvarsplikten.

Sedan den 1 juli 2017 gäller mönstringsplikt i Sverige. Det innebär att ungdomar som kallas till mönstring har skyldighet att vara på plats vid utsatt tid. Den 19-åriga tjejen blev kallad till mönstring vid två tillfällen men dök aldrig upp.

Enligt åtalet bekräftade 19-åringen kallelserna men var inte på plats, trots att hon inte hade anmält något förhinder. 

Rekryteringsmyndigheten försökte vid flera tillfällen få kontakt med 19-åringen men lyckades inte. Myndigheten informerade därefter att 19-åringen anmälts för brott mot totalförsvarsplikten.  

19-åring erkänner brott 

I förhör med polisen förklarar 19-åringen att hon inte förstod allvaret att frånvara från kallelsen och att det var brottsligt. 19-åringen berättade bland annat att hon varit magsjuk och att hon inte orkat läsa igenom texten på rekryteringsmyndighetens hemsida. 

Om en person blir kallad till mönstring men inte dyker upp finns risken att bli åtalsanmäld. Blir personen dömd i fallet väntas böter eller en prick i belastningsregistret som gäller i fem år. 

Den 19-åriga tjejen erkänner brott.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer